13 березня о 12.00 у Центральному парку культури і відпочинку відбудуться народні гуляння на честь свята Масляної (Масниці). Масляну святкували в Україні, ще в язичницькі часи, свято, за традицією, відзначалося в період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну чи Масницю залишилася. Завжди Масляна святкувалася перед Великим постом, причому щороку в різний час. Цьогоріч з 7 по 13 березня.

Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. Колодій, Колодка, Колодки, Масляниця, Масляна, Масниці, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, «Ніжкові заговини» тощо - різні назви давнього свята.

Свято Колодія — одне з праслов’янських свят, яке сягає доби Трипільської культури. Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи. В прадавньому розумінні Колодій — це маленький Сонце-Божич, який уже підріс і набрався сили розкручувати Сонячне Коло, тобто став Коло-Дієм. З наближенням весни Сонце все вище і вище піднімається по своєму небесному колу, відганяючи зимові холоди, а його сила, тепло та енергія передаються природі й людям. Отже — «Коло діє», життєтворний процес на землі триває, настає новий етап його оновлення.

Гуляння на Масляну: «Колодія величаємо, весну-красну зустрічаємо…»

Масляна отримала таку назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. Ними частували протягом усього тижня. Звичай випікати млинці походить від стародавнього культу Сонця, що народжується з початком весни.

За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Тож масові гуляння на свято – давня традиція. У неділю в парку серед святкової програми вінничан частуватимуть млинцями. А на сцені виступатимуть місцеві творчі колективи. Жарти, конкурси, народні забави – всі разом закликатимемо весну:

«Ой, весна, весна, ой, весна-красна,
Що ж ти нам весна-красна принесла!
Принесла я вам ясне Сонечко,
Ясне Сонечко у віконечко!»

Не обійдеться і без веселих спортивних змагань: буде встановлено традиційний стовп - Колодку з подарунками – хто вилізе, той візьме. За давнім звичаєм парубоцтво змагалося за право дістати подарунки, найспритніший отримував приз — пару чобіт для майбутньої тещі.

А традиційним завершенням гулянь є спалення величезного опудала Масляної, яке символізує проводи холодів і народження Весни та нового життя. Вінницьке свято завершиться надвечір спаленням опудала, що символізуватиме прощання з зимовою порою і прикликання весни. Святкуймо Масницю разом!



Переглядів: 5429
Поширень: 0