17 березня о 14:00 у читальній залі відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К. А. Тімірязєва (вул. Соборна, 73, ІІІ поверх) відбудеться поетичний вечір «Вільна поезія» до Всесвітнього дня поезії.

При Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва вже п’ятий рік діє молодіжний осередок – Театр книги «Прочитання», який ініціює та реалізує різні молодіжні проекти з метою популяризації поетичних творів та залучення молоді до читання. Так, одним із них є проект «Поезія без купюр» – спрямований на підтримку обдарованих молодих поетів, розвиток творчої особистості, заохочення молоді до творчості, мистецтва та читання.

У рамках проекту відбувається низка різноманітних вечорів, зустрічей, презентацій, літературних постановок, майстер-класів. Найкращі поезії молодих авторів опубліковані на сторінках місцевого часопису «Вінницький край». З липня 2014 року у рамках проекту «Поезія без купюр» було започатковано проведення циклу міні-презентацій книг його учасників, що вийшли друком під загальною назвою «Поети». У рамках цього циклу були проведені творчі вечори та презентації книг: «Лист на ветке» та «Напролом» Юрія Прокопенка, «Душі моєї сад» Дмитра Луняки, «F 63.9. Розлад звичок і ваблень» Милослави Черній. У липні 2015 року молоді поети організували та провели вісім творчих вечорів.

Всесвітній день поезії було встановлено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1999 року. Вперше він пройшов 21 березня 2000 року в Парижі (Франція), де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО. В Україні відзначається з 2004 року. Свято покликане сприяти розвитку поезії, поверненню до традиції поетичних читань, відновленню діалогу між поезією та іншими видами мистецтва (театром, хореографією, музикою, живописом), а також заохоченню видавничої справи та створенню на сторінках засобів масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого для людей. Традиційно у багатьох країнах світу з нагоди Всесвітнього дня поезії проходять літературні вечори, поетичні конкурси, фестивалі, презентації нових книг, вручаються літературні премії тощо. Зараз у місті Вінниці та області підтримується творча ініціатива місцевих та регіональних письменників, надається всебічне сприяння створенню літературно-поетичних клубів, а також фінансова підтримка у проведенні різноманітних тематичних конкурсів, вікторин, літературних вечорів тощо.

Цього року у вечорі поезії разом із молодими поетами, учасниками проекту «Поезія без купюр» Театру книги «Прочитання», студентською молоддю візьмуть участь і відомі письменники, члени Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України. На заході буде представлена книжкова виставка «Вільна поезія», підготовлена працівниками відділу документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва.

Для інформації:

Всесвітній день поезії було встановлено делегатами 30-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 1999 року. Вперше він пройшов 21 березня 2000 року в Парижі (Франція), де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО. В Україні відзначається з 2004 року. Свято покликане сприяти розвитку поезії, поверненню до традиції поетичних читань, відновленню діалогу між поезією та іншими видами мистецтва (театром, хореографією, музикою, живописом), а також заохоченню видавничої справи та створенню на сторінках засобів масової інформації позитивного образу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого для людей. Традиційно у багатьох країнах світу з нагоди Всесвітнього дня поезії проходять літературні вечори, поетичні конкурси, фестивалі, презентації нових книг, вручаються літературні премії тощо.
Зараз у місті Вінниці та області підтримується творча ініціатива місцевих та регіональних письменників, надається всебічне сприяння створенню літературно-поетичних клубів, а також фінансова підтримка у проведенні різноманітних тематичних конкурсів, вікторин, літературних вечорів тощо.



Переглядів: 3418
Поширень: 0