14 квітня у Світлиці обласного центру народної творчості відбулось відкриття ювілейної виставки «У творчому колі Людмили Філінської».

Сьогоднішні гончарі гідно продовжують давні традиції гончарства. Особливе місце у когорті сучасних майстрів посідає Людмила Леонідівна Філінська.

Людмила Філінська − з тих подвижників, які присвятили своє життя збереженню і розвитку традиційної культури України. Енергійна і натхненна, Людмила Леонідівна відроджувала писанкарство на Вінниччині, переймаючи традицію у Римми Гріх та Анастасії Мудли. У 1989 році з групою однодумців створила музей народного мистецтва, де навчала дітей не тільки любити і розуміти народне мистецтво, а й творити своїми руками: писати писанки, вирізати витинанки, малювати на склі, робити ляльки-мотанки та ін.

Вінничан запрошують на ювілейну виставку майстрині гончарської справи Людмили Філінської

Майстриня опанувала багато видів народного мистецтва, але основою її творчості після знайомства з видатним гончарем Олексієм Луцишиним стало гончарне ремесло. Людмила Філінська не тільки перейняла всі традиційні секрети гончарства, а й створила свій власний «жіночий» стиль, втіливши одночасно любов до писанки і до глини. Її неповторні керамічні різьблені писанки і пташечки поєднали в собі міцність матеріалу, ювелірність роботи і ніжність готового виробу. Символи трипільської культури, давні знаки подільського писанкарства, традиційна українська символіка, вирізьблені на її керамічних роботах, створюють особливий, ні на кого не схожий, мережаний світ Людмили Філінської.

У творчому доробку майстрині нараховується понад 5000 керамічних виробів та 12 персональних виставок. Вона є постійною учасницею міжнародних, всеукраїнських, обласних виставок та різноманітних мистецьких форумів і свят, зокрема, щорічного Всеукраїнського форуму писанкарства у Коломиї, Міжнародного фестивалю асоційованих шкіл ЮНЕСКО (2003 р.) та багато ін. Її роботи знаходяться у різних музеях Вінниччини, приватних колекціях України, Росії, Чехії, Америки, Польщі.

Вінничан запрошують на ювілейну виставку майстрині гончарської справи Людмили Філінської

За багато років співпраці з Вінницьким обласним центром народної творчості Людмила Леонідівна провела десятки майстер-класів, зустрічей, пленерів, виставок. Разом з тим, володіючи педагогічним даром, майстриня виплекала цілу когорту учнів і створила справжню мистецьку родину. Отож експозиція нинішньої виставки складається не лише з робіт Людмили Філінської, але й її учнів та послідовників. Виставка діятиме до 21 квітня!



Переглядів: 2920
Поширень: 0