Невеличка Жмеринка з липня минулого року стала полігоном для культурних трансформацій проекту «Plan Z». Саме в маленьких містах проживає більша частина населення України і час робити ці міста комфортнішими: розвивати інфраструктуру, налагоджувати міжнародні зв’язки, підвищувати рівень культури та свідомість громади міста.

Жмеринку було обрано для впровадження пілотного проекту культурної трансформації. Другій рік проект відбувається за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe Institute Kyiv. Партнер проекту – «Інститут культурної політики» (м. Вінниця).

Головними завданнями пілотного проекту є:

  • створення основи для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста;
  • на основі культурного картування розробити рекомендації по створенню культурно-економічної стратегії розвитку міста;
  • напрацювання практичних кроків щодо імплементації намірів із врахуванням особливостей території. 

Впродовж кількох місяців 2015 року незалежні експерти з питань культурної політики Ірина Каць, Ірина Френкель, Ярослав Мінкін та Павло Третьяков  працювали у Жмеринці. За цей час було проведено семінари-тренінги з проектного менеджменту, зустрічі, квести, майстер-класи, започатковано кіноклуб під відкрити небом «12 стільців», відбувся великий розважальний проект «ВАЛІЗА. ВРАЖЕННЯ, ВОКЗАЛ», отримали поштовх значні творчі ініціативи. Одне з основних досягнень першого етапу проекту і одна з перших значних громадських ініціатив жмеринчан спрямованих на трансформацію міського простору – початок капітального ремонту басейну.

Жмеринка поступово перетворюється на своєрідну навчальну платформу для тих міст, містечок та районних центрів, які сьогодні не розуміють в якому напрямку їм потрібно рухатись, де шукати матеріальний ресурс для реалізації задуманого. Другий етап PLAN Z запрошує представників  малих міст та районних центрів нашої країни до участі в  «Лабораторії трансформації». Організатори кличуть всіх зацікавлених у змінах!

Протягом 2016 року відбудуться практичні семінари по трансформації просторів Жмеринки, зокрема Паркової зони, зустрічі з представниками партнерського містечка НОЙРУППІН (Німеччина), мешканці якого пройшли складний шлях в напрямку культурно-економічного розвитку міста, яке мало статус логістичного вузлу східної Німеччини наприкінці 20 сторіччя, навчальні семінари по розробці культурно-економічної стратегії розвитку міста та розробці культурно-туристичної концепції.  Навчальні семінари, керівником яких є відомий експерт Патрік Фьоль (Німеччина), відбудуться в червні та листопаді 2016 року.

Лідерів з маленьких містечок навчатимуть створювати мистецькі проекти з трансформації публічних просторів

Розпочинається прийом заявок щодо участі в освітньому проекті «Лабораторія трансформації» (другий етап PLAN Z) для представників малих міст та районів України. Організатори проекту: Goethe-Institute Ukraine, ГО «Інститут культурної політики» міста Вінниці за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Проект відбувається за сприяння Жмеринської міської ради.

11-12 червня та 7-9 листопада відбудуться два воркшопи «Формування громади за допомогою трансформації культурного простору. Розробка ідеї для міжгалузевих проектів», на тему того, як створювати мистецькі проекти з трансформації публічних просторів у маленьких містах. Під час їх проведення будуть розроблені чотири проекти, що будуть реалізовані в малих містах та районах України протягом 2017 року. Окрім цього 7 активних учасників воркшопів мають можливість відвідати місто НОЙРУППІН (Німеччина) в рамках проекту PLAN Z.

Запрошуємо лідерів віком 20-45 років з малих міст та районних центрів України взяти участь у семінарах. Навчання дасть можливість підвищити Ваш рівень знань та отримати практичні навики з організації та проведення проектів, спрямованих на трансформацію міських просторів.

Вимоги до учасників:

  • Лідери, активісти, незалежно від Вашої приналежності до будь-якої організації в сфері культури, освіти та роботи з молоддю.
  • Бажано базове знання англійської мови.

Усі зацікавлені кандидати повинні заповнити анкету за посиланням

Вибрані учасники зобов’язуються бути присутніми протягом всього воркшопу з 10.00 до 18.00 годин 11 та 12 червня та 7, 8 та 9 листопада 2016 року.

Кінцевий термін реєстрації: 26 травня 2016 року. Учасники будуть проінформовані про відбір до 28 травня. Організатори покривають витрати на проїзд, проживання та харчування під час семінару.

Якщо Ви маєте питання, будь ласка звертайтесь на електрону адресу:  [email protected]



Переглядів: 2127
Поширень: 0