26 травня відбулося відкриття Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo», що вже вдруге проходить у Вінниці. Фестиваль росте й розвивається, і цього року він представляє широку та різнопланову програму: гості з 5 країн, більше 40 подій та близько 50 учасників, окрема польська й кримська програма, а також кіно та дитяча програма для наймолодших відвідувачів фестивалю.

Першою подією та неофіційним відкриттям стала презентація фотовиставки «Мустафа Джемілєв. Незламний борець за свободу прав людини» — проекту Польського Інституту в Києві — у світлиці Музею Коцюбинського. На урочисте відкриття завітали Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічак та директорка Польського Інституту в Києві Ева Фіґель. Триватиме виставка до 15 червня. Вхід вільний.

У Вінниці розпочався ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

О 14:00 організатори фестивалю зустрілися з представниками ЗМІ під час прес-брифінгу з нагоди відкриття, де вони вони детальніше розповіли про програму та особливості цьогорічної події. Спікерами стали: директорка та засновниця фестивалю «Intermezzo» Ірина Вікирчак, директорка Польського Інституту в Києві Ева Фіґель, заступниця директора департаменту культури Вінницької міської ради Ганна Ковальчук, директор Музею ім. Михайла Коцюбинського Федір Панчук, програмний директор фестивалю «Intermezzo» Олександр Вешелені, кураторка кіно програми фестивалю «Intermezzo» та співзасновниця ГО «Сучасне Українське Кіно» Валерія Сочивець. До розмови також долучився письменник, учасник фестивалю Олесь Ільченко, що приїхав до Вінниці зі Швейцарії на запрошення організаторів. «Фестиваль оповідання "Intermezzo" актуалізував Вінницю на літературній карті Європи, інтегрувавши її в загальноєвропейський контекст», — говорить Олесь Ільченко.

У Вінниці розпочався ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

Продовжився день презентацією фінальної частини проекту :::стежка::: агенції «АртПоле».

«Влітку минулого року народилася ідея, спираючись на літературний твір Михайла Коцюбинського «Під мінаретами», нанести на стіни бібліотеки кримськотатарські національні візерунки у поєднанні з українськими авторськими малюнками. Символічно, що над роботою працювали художники з Криму (Рустем Скибін) та Поділля (Юлія Гушул і Олександр Нікітюк). Це уособлює неподільність України, демонструє, що :::стежка::: проходить через різні міста, залишаючи яскравий відбиток, що нагадуватиме про Крим, — розповідає режисерка проектів агенції «Артполе» Ольга Михайлюк. — А ще на одній зі стін ми залишили фразу з оповідання Коцюбинського «Чи стежкою правди слова твої ходять», не поставивши знаку запитання. Нехай кожен, хто побачить цей напис, прочитає його зі своєю інтонацією і зрозуміє по-своєму».

У Вінниці розпочався ІІ Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

Ще однією подією першого дня стала зустріч з письменником Олесем Ільченко, що відбулася в світлиці Музею Коцюбинського. Письменник читав свої оповідання, що увійдуть до майбутньої збірки «Три дні в раю», а також спілкувався з гостями. Модерувала зустріч Ірина Вікирчак.

Завершився день урочистим відкриттям фестивалю — кінопоказом під відкритим небом на Європейській площі. Спільно з Національним центром Олександра Довженка організатори представили глядачам стрічку «Татарський триптих» за оповіданнями Коцюбинського, що вперше зазвучав кримськотатарською мовою. Мінлива погода не завадила проведенню події в теплій та приємній атмосфері. Відбулася справжня магія, хмари розійшлися, а кримськотатарська мова, ніби музика, наповнювала вінницькі вулиці, налаштовуючи всіх на три наступні чудові дні фестивалю.



Переглядів: 3083
Поширень: 0