10 червня 2016 року відбулося відкриття ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу автентичних колективів на приз Гната Танцюри, присвяченого 115 річниці від дня народження відомого подільського фольклориста.

Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на приз Гната Танцюри започаткований у червні 2001 року до 100-річчя від дня народження знаного подільського фольклориста, етнографа і краєзнавця Гната Трохимовича Танцюри. Проводиться фестиваль-конкурс в м.Вінниці та на його батьківщині в селі Зятківцях Гайсинського району та м. Гайсині, з періодичністю - раз в п’ять років.

Метою проведення Всеукраїнського фестивалю-конкурсу автентичних колективів на приз Гната Танцюри є збереження та відродження багатовікової спадщини українського фольклору, виявлення фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів і окремих виконавців, які є носіями народнопісенної творчості, а також сприяння подальшому вивченню творчої спадщини Гната Танцюри, джерел автентичного фольклору в піснях, народному музикуванні, дійстві, костюмах, етнографічній атрибутиці тощо.

У Вінниці стартував Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів

Всього учасників ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу автентичних колективів на приз Г.Танцюри буде 47 колективів і 18 окремих виконавців.

Програмою ІV Всеукраїнського фестивалю-конкурсу автентичних колективів на приз Г.Танцюри передбачається проведення:

м.Вінниця (к/з обласної філармонії)

10 червня з 10.00 до 18.00 - відкриття та перегляд конкурсної програми, де самобутнє народне мистецтво рідного краю демонструватимуть 36 фольклорно-етнографічних колективів та 13 окремих виконавців Вінницької області.

11 червня з 10.00 до 14.00 - перегляд конкурсної програми учасників фестивалю з областей України (Хмельницька, Житомирська, Волинська, Черкаська, Івано-Франквівська, Чернігівська, Кіровоградська, Чернівецька).

16.00 – Гала-концерт «Ой зійдімося, роде» за участю переможців конкурсу, кращих творчих колективів Вінницької області та гостя фестивалю -фольклорного гурту «Кралиця» Київського Національного університету культури і мистецтв.

З 14.00 по 18.00 – працюватимуть виставки:

  • «З народних джерел» виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва народних майстрів Вінниччини (фойє 1-го поверху)
  • «Збирачі фольклорної спадщини» виставка літератури з фондів обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.А.Тімірязєва (фойє 1-го поверху)
  • «Подільський традиційний костюм» з фондів обласного краєзнавчого музею. (фойє 2-го поверху)

У Вінниці стартував Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів

12 червня (м.Гайсин)

На землі, де народився і творив видатний подільський фольклорист завершиться ІV Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на приз Г.Танцюри святом фольклору «Народній пісні жити!».

В рамках свята відбудуться:

  • марш-парад фольклорних колективів Гайсинського району;
  • урочистості біля музею-садиби, покладання квітів до меморіалу Гната Трохимовича Танцюри;
  • виступи фольклорних колективів Гайсинщини та учасників фестивалю-конкурсу з областей України на майданчику міського парку культури і відпочинку ім.Б.Хмельницького;
  • „Містечко майстрів” декоративно-ужиткового мистецтва майстрів народної творчості Гайсинщини гостинно відкриє двері перед учасниками фестивалю-конкурсу.

Тож запрошуємо всіх небайдужих щодо відродження національної традиційної культури доторкнутися до найкоштовніших перлин народної творчості.



Переглядів: 3565
Поширень: 0