Неординарний мистецький захід «Фотографи проти поетів», що відбувся вчора у бібліотеці-філії №1, слугував затактом до Міжнародного фестивалю поезії «Підкова Пегаса-2016», який триватиме до кінця тижня.

Анонсовано було справжню дуель рим проти зображень, фотоклубівці з «Обрію» з одного боку рингу, проти віршоплетів з Дому поетів з іншого. А насправді вийшов вечір незвичних образів і нетривіальних прочитань.

Звучали філософські верлібри і вірші про кохання, читали Бодлера та слухали українську пісню під бандуру, співчували неможливості бачити заходи сонця над териконами Луганщини та сміялись над влучними вульгарно-строфами від фотографо-поета Сергія Мороза.

Поети і фотографи зійшлись у творчій дуелі

Цікавим став формат вечору: фотографи на чолі з головою фотоклубу «Обрій» Олегом Волощуком презентували виставку найрізноманітніших фото і запропонували творцям рим супроводити зображення, що найбільш сподобалось, віршами.

Поети і фотографи зійшлись у творчій дуелі

Ірина Береза, як співорганізатор дійства, першою взяла слово і зачитала вірш присвячений фото, яке їй видалось особливо близьким – на світлині самотня собака і море. Автором фотографії виявився Вадим Козловський, який розповів за яких обставин та коли було знято кадр. І це був перший, але не останній випадок за вечір коли поет та фотограф вкладали схожий сенс у свою творчість.

Поети і фотографи зійшлись у творчій дуелі

Саме на пошук і знаходження таких загальних знаменників і було націлено зустріч. Всі творчі люди різні, кожен бачить речі своєрідно, кожен по-своєму читає метафори, закладені в зображеннях та словах. Тим більш цінним було співпадіння емоцій, що виникало в процесі творчої битви.

Поети і фотографи зійшлись у творчій дуелі

Цікавим був вибір фото, зроблений кожним з поетів. Надихались пейзажами, портретами, абстракціями, сюжетними фото. Було навіть кілька світлин, які спонукали до творчості одразу кількох з присутніх поетів. Вірші читались заготовлені та складені експромтом, вірші абсолютно різні за тематикою і тональністю, римовані та аритмічні. Складалось унікальне диво спів-творчості. Поети дарували віші фотографам, фотографи відповідали словами вдячності та щиро раділи найнезвичнішим прочитанням випадково зупинених миттєвостей.

Навіть після двох годин насичених творчістю на стику візуального та чуттєво-споглядальницького митці не бажали розходитись. У поетів ще чимало віршів, у фотографів – світлин, тож вечір у незвичному форматі потребує продовження.

Поети і фотографи зійшлись у творчій дуелі

А поетичні читання та змагання продовжуються в рамках фестивалю «Підкова Пегаса» і тривають просто зараз: турнір поетів, ніч віршів, літературно-мистецький пленер, поетичний ринг, тощо.



Переглядів: 2899
Поширень: 0