Ця дата стала символічною після виведення 15 лютого 1989 року радянських військ з території Республіки Афганістан. Цьогоріч цю дату із вінницькими воїнами-інтернаціоналістами зустріне відомий російський ансамбль «Голубые береты». У 2010 році колектив відзначає 25-річний творчий ювілей.

15 лютого о 17:00 в міському Палаці мистецтв «Зоря» на запрошення міського голови Володимира Гройсмана відбудеться безкоштовний концерт російського ансамблю військово-десантних військ «Голубые береты». «П\'ять воїнів-десантників, які нині мають військове звання від прапорщика до полковника, під час концерту спілкуватимуться з глядачами та ділитимуться своїми згадками про військові події на території Афганістану, - розповідає заступник міського голови Микола Гунько. - Для тих людей, які пройшли через випробування афганської війни, спогади хоч і важкі, але досить важливі, бо вони стали частиною їхнього життя та вплинули на їхню долю».

Ансамбль військово-десантних військ «Голубые береты» був створений у Кабулі в 1985 році. Цього ж року, 19 листопада, відбувся їх перший концерт. Після перемоги у 1987 році на Всесоюзному телевізійному конкурсі «Когда поют солдаты» ансамбль набуває великої популярності у країнах СРСР. Саме з того часу і по сьогоднішній день художнім керівником колективу є тоді капітан, нині - полковник, заслужений артист Росії Сергій Яровий. Всі п\'ятеро учасників ансамблю, починаючи з 1991 року, залишаються у єдиному складі. Полковник Юрій Слатов є автором пісень. Музиканти - це старші прапорщики Єгор Сердечний, який також і звукорежисер колективу, та концертмейстер Денис Платонов. Ще один учасник гурту музикант та аранжувальник - прапорщик Дмитро Вахрушин. Усі члени колективу нагороджені орденами та медалями за участь у бойових діях, а також є заслуженими артистами Росії.

15 лютого у Вінниці відбудуться й інші заходи по вшануванню воїнів-інтернаціоналістів. У них візьмуть участь ветерани бойових дій на території Республіки Афганістан та інших держав. Зокрема, відбудуться зустрічі ветеранів цієї війни з учнями загальноосвітніх шкіл Вінниці. У бібліотеках міста проходитимуть зустрічі за круглим столом та тематичні виставки, присвячені річниці виведення військ СРСР з Афганістану. А о 15 годині у Центральному парку культури та відпочинку ім. Горького, біля пам\'ятника воїнам-афганцям, відбудеться мітинг-реквієм за участю представників влади, громадських організацій, мешканців міста та учасників бойових дій.

Для довідки.

Протягом 1979-1989 років у бойових діях на території Республіки Афганістан взяли участь понад 160 тис. українців, 3290 з них загинули під час боїв, майже 60 вважаються зниклими безвісти або такими, що потрапили в полон. Більше 8 тис. українців отримали поранення, близько 4690 з них повернулися з війни інвалідами. 168 воїнів-афганців з Вінницької області не повернулися з тієї війни, з них двоє вважаються зниклими безвісти. У Вінниці сьогодні проживає 1200 афганців, з них понад сотні - інваліди війни.


Переглядів: 3281
Поширень: 0