Нещодавно у будівлі Вінницької обласної організації Національної спілки архітекторів (вул. Магістратська,80) відбулась серія лекцій та майстер класів в межах освітнього етапу проекту «Школа урбаністики «Urban future». Захід організували ГО «Лабораторія актуальної творчості», департамент культури Вінницької міської ради за підтримки Ґете-Інституту (Київ).

Партнерами проекту виступили КП «Інститут розвитку міст» (Вінниця), Архіклуб/ Вінниця та Вінницька обласна організація Національної спілки архітекторів України. Творчим куратором проекту було обрано Олександра Коротких.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Головною ідеєю проведення проекту є формування бачення креативних змін урбаністичних середовищ міста. Теоретична частина «Школи урбаністики» була побудована на основі матеріалу, викладеному як міжнародними так і українськими експертами. Так фахівець з Швейцарії Ніколас Шенк (Nicolas Schenk) поділився досвідом рішення просторової організації проблемного кварталу в м. Цюріх. Київський урбаніст Влодко Зотов розповів про проект майбутньої трансформації постідустріальної частини Подолу, а вінницькі архітектори Олександр Коротких та Максим Крамар представили власні урбаністичні практики.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Окрім фахових лекцій з урбаністики для кращого розуміння методики й можливостей в створенні бачення майбутніх якісних перетворень відбулась зустріч – дискусія з директоркою КП «Інститут розвитку міст» Аліною Дяченко на тему «Стратегічний розвиток міст. Для чого це потрібно». Далі тему формування та прогнозування майбутнього продовжив експерт з Берліну (Німеччина) Маттіас Хаймар (Matthius Hoymire). Фахівець представив учасникам проекту книгу «Роздуми про трансформації» («Spekulations Transformations»), в створенні якої приймав участь і яка є практичною розробкою бачення розвитку країни Німеччина до 2050 року як приклад.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Після теоретичної частини, Маттіас провів практичний майстер-клас, в якому учасники на основі методики, розробленої в Німеччині мали створити власні прогнози, бачення та сценарії розвитку м. Вінниця до 2050 року. Про те як формується креативний простір міст на яскравих прикладах власних досліджень в США розповіла культуролог Катерина Гончарова, також в другій частині своєї доповіді вона розкрила для учасників тему важливості та ролі культурного надбання міст в їх розвитку.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Про феномен пост індустріальної тенденції розвитку сучасних міст та можливість креативної ревіталізації колишніх технічних споруд на прикладі досліджень, що проводились в м. Львів на фабриці повидла в Підзамче, зробив доповідь Олександр Никитюк.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Між теоретичними семінарами учасники проекту під керівництвом творчого куратора проекту Олександра Коротких, виконували завдання практичних досліджень територій міста Вінниця, як з використанням програми «google maps», так і в режимі «польових досліджень». Було створено три групи, що працюють над окремими територіями. Кураторами таких груп були обрані Максим Крамар, Тетяна Волошина та Максим Кравчук. Решта учасників працюють самостійно. Після проведення «школи» робота триває й на далі.

У Вінниці відбулись лекції та майстер-класи школи урбаністики «Urban future»

Учасники мають до 24 жовтня підготувати футуристичні урбаністичні міні проекти для відібраних ними окремих територій міста. Результатом стане експозиція в будівлі Вінницької обласної організації Національної спілки архітекторів в листопаді 2016 р. На основі експозиційного матеріалу буде створено буклет каталог проектів – учасників проекту «Urban future».



Переглядів: 2590
Поширень: 0