Третій міжнародний фестиваль саксофонної музики ім. Адольфа Сакса відбуватиметься у Вінниці з 4 по 6 листопада. Три великих концерти та новий конкурс для духовиків включатиме в себе цьогорічне свято саксофонної музики, яке три роки тому заснував місцевий ентузіаст та викладач гри на саксофоні у ВДМШ №1 Євген Попель. Фестиваль вже набув міжнародного масштабу і на прихильників музики чекає зустріч із справжніми зірками.

Трохи більше 150-ти років тому Адольф Сакс створив інструмент, котрий відкрив нову епоху в музиці, став чи не найголовнішим голосом джазу. Майструванню інструментів Адольф Сакс навчився у свого батька. Він виявився дійсно талановитим і розпочав експериментувати з конструюванням нових інструментів. У 1842 році Сакс переїхав до Парижа, музичну столицю Європи тих часів. Він позичив гроші, побудував свою власну майстерню і почав створювати серію «саксгорнів». У 1846 році Адольф Сакс запатентував інноваційний «гібридний» інструмент, що поєднував конструкцію мідного духового інструменту зі спритністю дерев'яних духових інструментів: народився саксофон!

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

Анна Степанова та Євген Попель під час минулорічного фестивалю

Вперше саксофон отримав популярність у військових оркестрах, а потім був введений в духові оркестри та камерну музику. Але Адольф Сакс ніколи не міг би і передбачити, що його винахід буде стрімко змінювати світ музики протягом 20-го століття і стане солуючим звуком в популярній та джазовій музиці.

Найбільш шанованим гостем фестивалю стане спеціальний гість з Брюсселю, професор саксофону Королівської консерваторії Брюсселю пан Алан Крепен. Як соліст і диригент він записав 60 дисків і виступав по всьому світу. Крепен - диригент і музичний директор Королівського симфонічного оркестр Військово-повітряних сил Бельгії. Артистичний директор всіх духових оркестрів Бельгійської Армії. Він є автором величезної кількості творів для саксофона і президентом журі великого Міжнародного конкурсу саксофоністів ім. Адольфа Сакса у Динані, рідному місті Сакса та самого Крепена.

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

Приїзд зірки в Україну привітав також пан Люк Якобс, посол Бельгії в Україні: «Мене наповнюють теплі емоції коли я бачу, як українські музиканти та викладачі музики вшановують спадщину Адольфа Сакса і піднімають мистецтво гри на саксофоні до нових творчих вершин. Особливо високо я ціную Євгена Попеля за його талант та прагнення зробити Вінницький фестиваль Адольфа Сакса – мистецькою платформою високого рівня і яскравим місцем для зустрічі саксофоністів та поціновувачів саксофонової музики. Я радий знову зустрітися, на цей раз в Вінниці, з паном Алан Крепеном, який є великим другом України і авторитетним експертом саксофонової музики. Пристрасть мого співвітчизника до саксофона, як соліста, композитора, музичного педагога і диригента не може бути дивною, оскільки він народився в тому ж місті Динан, як і його музичний кумир. Він по-справжньому спеціальний «Посол» саксофона, і я впевнений, що він зробить все так, щоб Вінничани посміхалися ще більше».

З 2005 року Алан Крепен є президентом журі конкурсу «Золотий саксофон Одеси», а цього річ буде оцінювати рівень молодих виконавців на Першому Відкритому конкурсі духової музики «Vin Venti», що відбудеться напередодні ІІІ-го Міжнародного фестивалю саксофонної музики ім. Адольфа Сакса.

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

Отже, три великих фестивальних концерти, квитки на які швидко зникають, чекають на вінницьких шанувальників саксофону! 4 листопада о 18.30 у Вінницькій обласній філармонії на сцену вийдуть чотири зіркових саксофоніста. Сам Алан Крепен (Бельгія), один з його учнів Ілля Васячкін (Україна-Бельгія), Анна Степанова – організаторка одеського конкурсу с саксофоністів та вінничанин Євген Попель.


Анна Степанова та Алан Крепен

5 листопада також у філармонії (початок о 18.30) відбудеться концерт видатного українського саксофоніста та педагога, заслуженого артиста України Олександра Рукомойнікова. Концерт відбувається в рамках його туру містами України, що присвячений пів віковому ювілею маестро. Яскравий, виразний, об'ємний, тембрально багатий звук, блискуча техніка, бездоганне почуття ансамблевої гри та вміння створювати непересічні мелодійні композиції в сольних імпровізаціях - лише основні якості гри цього надзвичайно талановитого музиканта. Рукомойніков виступить у супроводі джазового тріо.

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.СаксаВікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

У 203-тю річницю з дня народження Адольфа Сакса, 6 листопада відбудеться великий саксофонний концерт у приміщенні обласного академічного музично-драматичного театру. Початок о 18.00. Це буде велика українська прем’єра цілого оркестру саксофоністів.

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

В оркестрі всі зірки! Всі вони зібрались заради цього виступу. Серед оркестрантів професійні музиканти з Одеси, Умані, Рівного, Запоріжжя, Тернополя, Бару, Черкас, Хмельницького, Києва, Вінниці. Керівник та диригент-Алан Крепен (Бельгія). Залишились квитки вартістю 80 та 100 грн.

Вікенд саксофонної музики: майстри саксофону приїздять до Вінниці на 3й міжнародний фест ім. А.Сакса

Квитки та довідки за телефонами: (0432) – 66-13-50; 66-06-91; (093)-027-75-70.



Переглядів: 2798
Поширень: 0