Департамент культури Вінницької міської ради запрошує вінничан та гостей міста на «Хорові асамблеї Леонтовича» – мистецький проект, присвячений 100-річчю «Щедрика». Концерти відбуватимуться з 6 по 9 грудня у Вінницькому міському Палаці мистецтв під гаслом «Співаймо «Щедрик» разом!».

Микола Дмитрович відіграв велику роль у розвитку української музичної культури, Леонтович є  своєрідним «брендом» нашого краю. Великий його внесок у музичне життя Вінниччини – організовані ним хорові колективи в Тульчині, Немирові, Вінниці, успішно пропагують вироблену в народному побуті благословенну хорову культуру. Спадщина Леонтовича складається з 200 обробок українських народних пісень, 2 оригінальних творів на слова М. Вороного і незакінченої опери «На русалчин Великдень» та біля 200 творів різної форми у жанрі церковної музики. Щороку чарівні звуки музичних творів М.Леонтовича хвилюють серця вінничан та гостей нашого міста.

Мистецький проект «Хорові асамблеї М. Леонтовича» був започаткований у 2008 році і з того часу він виправдовує свою мету – відновлення   призабутих   духовних  цінностей, що несе в собі хорове мистецтво та уславлення імені нашого геніального земляка – Миколи Леонтовича. Проект  «Хорові асамблеї М. Леонтовича» включає  фестиваль хорового мистецтва (у парні роки) та Всеукраїнський конкурс на кращий хоровий твір (у непарні роки). Саме завдяки даному проекту Вінниця по праву носить  назву «хорової столиці» Поділля.

6 грудня до Вінниці завітає Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», уславлений колектив, що було засновано 1971 року Миколою Кацалом за сприяння Українського Музичного Товариства у Львові. В репертуарі капели – концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, коляди і щедрівки в обробках українських композиторів – Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця. У 1983 році капела була нагороджена дипломом Президії Верховної Ради України, а в 1989 році капелу нагороджено Премією ім. Тараса Шевченка - найвищою урядовою нагородою в галузі культури. Початок концерту о 18.00  у Вінницькому міському Палаці мистецтв.

Хорова капела "Дударик"

Хорова капела "Дударик"

7 грудня у Вінницькій дитячій школі мистцтв буде проведено майстер-клас з хорового мистецтва за участю провідних фахівців з міст України. Початок о 16.00.

8 грудня у Вінницькому міському Палаці мистецтв співатимуть хороів колективи початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів нашого міста та Академічний міський камерний хор «Вінниця». Початок концерту о 18.00.

Хор ВінницяАнсамбль Благовіст

 Хор "ВІнниця" та ансамбль "Благовість"

9 грудня для вінничан у палаці мистецтв співатиме київський ансамбль солістів «Благовість». Цей колектив, що складається з всього 15 музикантів, існує з 1992 року. Особливість творчого методу ансамблю в тому, що кожен із співаків є і солістом, і ансамблістом, і хормейстером. Таке поєднання блискучих вокальних даних з високою професійною майстерністю дає змогу невеликій кількості співаків озвучувати найбільші концертні зали та створювати найрізнобарвнішу палітру програм - від сольних концертів окремих співаків до виконання хорових кантат і мес. Основу репертуару складає вітчизняна та світова духовна музика. Поряд з цим  ансамбль має програми українських народних пісень, колядок і щедрівок, оригінальних творів сучасних українських та зарубіжних композиторів. Художній керівник  - заслужена артистка України – Тетяна Кумановська. Головний диригент – заслужений артист України  Сергій Адаменко.

У Вінниці відбудеться низка концертів в рамках мистецького проекту Хорові асамблеї Миколи Леонтовича

Зваітайте на концерти в рамках мистецького проекту «Хорові асамблеї Леонтовича», щоб почути не лише «Щедрик», а й інші твори нашого талановитого земляка. Квитки можна придбати в касах палацу мистецтв та у КЗ «Райдуга». Довідки за телефоном (0432) 61-16-72.



Переглядів: 3439
Поширень: 0