XIII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запрошує на покази та обговорення фестивальних фільмів у Вінниці та на Вінниччині з 1 по 20 грудня. Цього року покази традиційно відбудуться в Вінниці, Хмільнику, Літині, Бару, Немирові, Липовці, Жмеринці. Вперше фестиваль завітає до Козятина та Погребища. Загалом фільми цьогорічного фестивалю зможуть переглянути мешканці 9 районних центрів Вінницької області. У самій Вінниці всі покази відбуватимуться у приміщенні книгарні «Є».

Впродовж року найкращі документальні фільми про права людини змогли побачити мешканці понад 250 міст і містечок України. Центральна тема цьогорічного фестивалю – «Крізь ілюзії», адже сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями. Руйнується ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Перед українцями, своєю чергою, постало фундаментальне питання: чи не час владі й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин в економічній, соціальній та культурній сферах.

З 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UA

Саме тому цьогоріч Мандрівний Docudays UA пропонує насичену програму фільмів, що порушують питання спільні як для України, так і всього світу. Серед кіно-історій є такі, що розповідають про несприйняття іншості («Звіть мене Маріанною» Кароліни Белявської), жіночий активізм за авторитарних режимів («Жіноча «Солідарність» Марти Дзідо й Пьотра Шлівовського) і багато інших. Буде презентовано і кілька короткометражок молодих українських режисерів. Хтось із них живе та вчиться за кордоном, а в когось навіть немає профільної освіти. Одні гостро переживають політичні події, а інші глибоко занурюються у власний внутрішній світ. Є режисери, які ще вчаться, а є і призери міжнародних фестивалів. Кожен з них на межі своїх можливостей намагається відповісти на головне запитання: «Що ж із нами відбувається? Що відбувається зі мною?».

З 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UA

Вже 1-го грудня Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA і ВОГО «Подільський центр соціальних технологій» запрошують всіх на вінницьку прем’єру документального фільму «Жива ватра» Остапа Костюка. Початок о 18.00. Це мистецький документальний фільм про життя вівчарів українських Карпат і долю традиційного ремесла на фоні сучасних змін. Про щоденну працю без вихідних і права на слабкість. Про гармонійний світ, який ми втратили, прагнучи комфорту, і дитинство, яке ми залишаємо, начепивши на себе ролі дорослих.

З 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UA

Кадр з фільму "Жива ватра"

Надалі з понеділка по середу щодня у «Є» демонструватимуть цікаве документальне кіно. 5 грудня о 18:00 – документальні фільми «Жіноча «Солідарність» (Польща) Марти Дзідо і Пьотра Шлівовського та «Загублені» (Україна, Франція) Світлани Шимко. 6-го – фільми «Десять секунд» Юлії Гонтарук та «Остап» Тараса Дроня. 7-го – «Битва» Ізабелль Толленаре та «Пісня бійця» Христини Люльченко. Покази 12, 13 та 14 грудня також починатимуться о 18.00 в книгарні «Є».

З 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UA

А завершиться все демонстрацією циклу короткометражок «Енциклопедія Майдану» 19 грудня. Це десять короткометражних історій про спалах громадянської активності в Україні. Упродовж 4-х місяців Майдан щодня дивував світ здатністю українців об’єднуватися, а також креативними, злагодженими й ефективними діями, до яких долучалися сотні тисяч добровольців по всій Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь. «Активізм і громадські ініціативи – єдине, у чому я бачу спасіння від «радянських» мікробів. Вони створили ракову пухлину, від якої майже все суспільство як єдиний організм гине. У своїх документальних стрічках ми фіксувалися на людях, які допомагають лікувати цю хворобу», – розповідає режисер проекту Сергій Лисенко.

З 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UAЗ 1 грудня у Вінниці починають показувати фільми 13-го Мандрівного фестивалю Docudays UA

Режисер Сергій Лисенко та кадр з циклу фільмів "Енциклопедія Майдану"

Всі сеанси безкоштовні.



Переглядів: 3286
Поширень: 0