У цьому році Вінниця відзначає 400-літній ювілей від заснування Вознесенського братського монастиря, при якому у 1632 році митрополит Петро Могила відкрив колегіум. Це був фактично чи не найперший навчальний заклад університетського типу у місті. Там працювали люди, котрі випереджували свій час. Усіх їх об'єднувала персона святителя Петра. Окрім богословських дисциплін, студенти вивчали хоровий спів та багато інших наук гуманітарного нахилу...

Нещодавно, за ініціативи Отця Назарія Давидовського, клірика храму Святого Вознесіння Господнього (м. Вінниця), було створено проект «Культурний центр Петра Могили».

Отець Назарій Давидовський

А вже 15 грудня о 16.00 всіх вінничан запрошують на перший культурно-мистецький захід цієї громадської ініціативи – «ArtPetros», який відбудеться у виставковому залі Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Культурний центр Петра Могили запрошує на виставку, присвячену історії православної культури

Храм у с.Китайгород, Тростянецького району

Храм у с.Китайгород, Тростянецького району

В програмі вечора, який організовують Вінницький обласний краєзнавчий музей, Культурний центр Петра Могили та кафедра теорії та методики музичного виховання Вінницького гуманітрано-педагогічного коледжу, відбудеться показ документального фільму телеканалу ВІТА «Вознесіння. Літопис забутого храму», виступ жіночого хору «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу та фотовиставка, присвячена історії православної культури на Вінниччині.

Хор «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу

Хор «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу

«На моє глибоке переконання митрополит Петро Могила являється однією із небагатьох персон, котра консолідує наше суспільство», – стверджує Назарій Давидовський. «У цей день ми постараємось продемонструвати можливість поєднання різних видів мистецтва. Нещодавно із телеканалом ВІТА та представниками Вінницького історичного товариства нами було відзнято документальний фільм про історію Вознесенського монастиря. Разом із хором «Соломія» ми готуємо амбітну програму, до якої увійдуть духовні твори українських композиторів, а також відбудеться всеукраїнська прем'єра твору англійського композитора Боба Чілкота «Nidaros Jazz Mass». І, звичайно, усі охочі зможуть ознайомитись з фотовиставкою, присвяченою історії православ'я на Вінниччині, екскурсію якою проведу особисто», – розповідає священник, який є членом «Вінницького історичного товариства» та одним з батьків-засновників групи «Історія Вінниці».

Прихожани із священиком Свято-Покровського храму с.Сумівки, Бершадського району

Прихожани із священиком Свято-Покровського храму с.Сумівки, Бершадського району

На раритетних фото – більше трьої сотень старих храмових споруд Поділля. Більшість світлин датуються 50-60-ми роками минулого століття. Одна з найдавніших зроблена у кінці ХІХ століття. Цю колекцію Назарій Давидовський збирав по архівах та приватних колекціях кілька років поспіль. Виставка «ArtPetros» розповідатиме історію православної культури на Вінниччині.



Переглядів: 3935
Поширень: 0