13 січня у Вінниці відбудеться атмосферний Різдвяний захід – масове щедрування на Європейській площі. Наразі дійство репетирує 15 чоловік, серед яких учасники від 8 до 50 років. На вулиці буде накритий стіл, а гостинно прийматимуть щедрівників, як у давнину - господиня та господар. Інціатива відтворення прадавньої традиції належить Людмилі Поворознюк, котра працює у Вінницькій міській бібліотеці № 5. Взагалі ідея проводити подібні свята з’явилася ще років 8 тому.

Я почала  цікавитися реконструкцією прадавніх танців і традицій. Згодом з компанією однодумців почали проводили колядування, щедрування, і свято Купала, і Масляницю. Це було виключно для «своїх», тобто 10-12 чоловік. З часом вирішили показати наші старання публіці. Хочеться долучити по-максимуму зацікавлених людей, - розповіла пані Людмила.

Організаторка зізнається, що вони планують показати вінничанам яскраві та оригінальні традиційні елементи, адже різдвяні колядки і щедрівки мають унікальну силу дарувати наснагу на нові звершення.

-  Зимові свята мають особливу енергетику. Цього року мені надали техніку ГО «Знатний двір», щоб провести захід на площі, де проходить Різдвяний ярмарок. Ми вже проводили майстер-класи з старовинних танців, які будуть ще 8го і 15го числа, а 13го все-таки вирішили показати на загал святкування Василя.

Зараз на базі бібліотеки №5 по вул. Данила Нечая, 59 проводяться репетиції. Оскільки Людмила працює бібліотекарем, то має доступ до великої літературної бази, що дозволяє підбирати найкращі автентичні колядки і щедрівки. Таким чином відбувається створення оригінального сценарію для майбутнього дійства. Це має бути дівчачий і хлопчачий гурти, які йтимуть співаючи з різних кінців міста, а зустрінуться у «хаті» біля вежі.

13 січня Європейська площа у Вінниці перетвориться на гостинну хату для щедрівників

13 січня з 16 години до 17.30 буде не лише вистава, а й  традиційні ігри для усіх бажаючих долучитись.  Виконувати будуть «Господарський двір на семи стовпах», і «Ой чи є, чи нема пан господар дома», і «Ой, в сим домі красна пані», а також багато інших автентичних пісень.

Я намагалася підібрати більш старий варіант колядок і щедрівок, які мають язичницьку першооснову. Свято Маланіїї зберегло ще в собі той прадавній сенс і символи, які були притаманні уявленням наших предків,  - зазначила Людмила Поворознюк.



Переглядів: 3588
Поширень: 0