З нагоди 100-річного ювілею першого публічного виконання всесвітньовідомої обробки М.Д. Леонтовича народної пісні «Щедрик» та з метою популяризації його творчості Назарієм Давидовським – кліриком Вознесенського храму УПЦ міста Вінниці, викладачем кафедри теорії та методики музичного виховання Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу (ВГПК), а також художнім керівником жіночого хору «Соломія», започатковано новий «інтернет-флешмоб» #Щедрик100challenge.

#Щедрик100challenge

Метою заходу є створення своєрідної галереї виконання «Щедрика», співавторами якої можуть стати не лише хорові колективи, але й окремі виконавці, як професіонали, так і аматори. Слід зауважити, що дана ініціатива діє не лише на території України, але й далеко за її межами.

Виступ хору Олександра Кошиця в Нью-Йорку 1922 року 

Дану акцію підтримано і Управлінням у справах національностей та релігій облдержадміністрації. В рамках такого пріоритетного напрямку роботи, як налагодження співпраці з українською діаспорою за кордоном, керівництво управління звернулось до громадських організацій закордонних українців з метою поширення інтернет-флешмобу, а саме: Чеської Республіки, Грузії, Румунії, Республіки Молдова, Республіки Білорусь, Держави Ізраїль, Королівства Іспанії, Федеративної Республіки Німеччини, Республіки Польща, Латвійської Республіки, Естонії, Королівства Бельгії, Італійській Республіці, Французької Республіки, Республіці Австрії, Фінляндській Республіці, Королівства Швеції, Португальській Республіці, Греції, Республіці Хорватії, Королівства Данії, Ірландії.

Після закінчення флешмобу планується зібрати усі відеозаписи з виконанням «Щедрика» і передати їх у колекцію музею М.Д. Леонтовича, який нещодавно був відкритий у селі Марківка Теплицького району Вінницької області.

На даний час відеоархів флешмобу нараховує близько 150-ти варіантів виконання композиції, він розповсюдився по всій території України, а також дістався Польщі, Іспанії, Фінляндії, Канади, Литви, Франції, Німеччини та Росії. Слід зауважити, що до прикладу у Канаді його підтримали музичні колективи української діаспори, такі як: гурт «The Kubasonics» із м.Сент-Джон, дитячий хор «Співограй» м. Саскатун та мішаний хор «Коріння» з м.Калгарі. Окрім цього, до даного флешмобу долучився нащадок видатного подільського роду магнатів Генріх Грохольський, разом із чоловічим хором «Cantores minores», Варшавського архікатедрального собору. Також приємно відзначити той факт, що 7 січня 2017 року, українська громада м.Стамбул (Турція), виконала «Щедрик» перед Його Всесвятістю, Вселенським Патріархом Варфоломієм I, Архієпископом Константинополя — Нового Риму та долучила власний відеозапис до вищевказаного флешмобу.

Однією із характерних особливостей даної акції є консолідаційний характер, яким вона забарвлена. У флешмобі беруть участь люди з різних країн, з різноманітними політичними й конфесійними поглядами та приналежністю до багатьох національних культур. Серед уже зібраної колекції є відео не лише хорового чи інструментального виконання. Мистецьку галерею також збагатили варіанти гри «Щедрика» на дзвонах, постановки у танці та викладі мовою жестів. Цікавим є той факт, що до ініціативи долучилися й державні установи, серед яких: Міністерство культури України, Державна служба геології та надр України, а також КП «Київський метрополітен».

Довідково:

Для участі у флешмобі необхідно:

  • записати на відео власне виконання «Щедрика» (колективне або індивідуальне);
  • розмістити запис з хештегом #Щедрик100challenge на каналі YouTube і в соціальних мережах;
  • кинути виклик іншим колективам або виконавцям.

 Музична акція триватиме до 15 лютого 2017 року.

Відео першого виконання «Щедрика» жіночим хором «Соломія» в рамках даного флешмобу.