Вінничани мають змогу побачити перший повнометражний документальний фільм присвячений українській вишиванці з 24 лютого по 3 березня. Сеанси починаються о 14.00.

У стрічці органічно переплетені дві площини. Перша – етнографічна – показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга – це історії. Фільм знімали чернівчани: режисером проекту став Олександр Ткачук, сценаристка – буковинська письменниця Леся Воронюк. В прокаті це кіно з листопада минулого року.

Зйомки проводили по всій Україні. «Матеріал привезли з Київської, Рівненської, Чернівецької, Луганської, Донецької, Черкаської, Полтавської, Житомирської областей. Є також історії з тимчасово окупованих територій. Фільм має інформаційну роль, показує те, що Україна – єдина, показує якраз через вишиванку», – наголосив режисер. Умовним гаслом фільму стали слова «вишити, щоб вижити».

Цим фільмом автори мали на меті показати, що вишиванка – це не тільки мода і навіть не лише ознака самоідентифікації, вишиванка – генетичний код нації, символ, що набуває неабиякої значущості, особливо в наших сьогоднішніх умовах.



Переглядів: 2554
Поширень: 0