До дня весняного рівнодення у нас ще є трохи часу. Після нього, нарешті, дні збільшуватимуться, а ночі скорочуватимуться. Для наших пращурів святкування приходу весни були сповнені важливим сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя.

9 березня (22 березня за новим стилем) за народним календарем святкували свято «Сороки», «Сорочини», «Сорок сороків» або «Жаворонки». За православною традицією у цей день вшановується пам'ять 40 мучеників Севастійських. Свята сплелись в одне і вважалось, що сороки та інші пташки в’ють гнізда з 40 паличок у цей день. Від цього дня, нарешті, можна було весну офіційно зустрічати, зустрічаючи приліт перших жайворонків та куликів. Саме ці маленькі пташки несли з собою на крилах весну і відкривали шлях усім іншим птахам, які повертаються до нас з зимівлі в теплих краях.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

А щоб прискорити приліт пташок та наблизити прихід весни випікали «жайворонків» з прісного дріжджового тіста. Потім діти бігли з ними на вулицю, співаючи веснянок. Вони підкидували «пташок» вверх і ловили, або ж садовили на гілки чим вище, або тримали на високих палях, щоб ті були ближче до сонця. Форми цієї обрядової випічки були найрізноманітніші.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Днями у світлиці Центру народної творчості, членкині етномайстерні «Коло» вчили всіх бажаючих робити з тіста перших провісників весни – «жайворонків» з тіста. Прийшли повчитись жінки та діти. Розпочали з розповідей про традиції свята: виявляється у нас, на Поділлі, пташечок пекли і на Різдво, і на весілля, і на Пасху. Після того найменшим доручили робити опару з борошна, дріжджів та цукру. Поки чекали на бродіння, почали майструвати обрядових пташечок з уже заготовленого тіста.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Юлія Васюк, членкиня ГО «Етномайстерня Коло», співачка, фольклористка, розповіла, що простий рецепт «жайворонків» дістався їй у спадок від прабабці Феодори Павлівни, що народилася 1922 року у селі Бондурівка Чечельницького району.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Плетуть з тіста пташечок кожен по своєму, аби були крильця, хвостики та дзьобики. Прикрашають родзинками, перцем та гвоздикою. «Жайворонків» змащують збитим яйцем, а потім садять у піч, сучасну, електричну, так зручніше. І всі знову беруться за тісто, а головні хазяйки, членкині «Коло», час від часу поглядають за процесом випікання, співають веснянок, просять всіх підняти руки догори, щоб тісто добре росло. Діти ж бавляться з півнем Петрусем. Тим часом у печі «пташечки» ростуть та покриваються рум’яною шкоринкою.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

Пахощі з печі сповіщають про готовність «жайворонків». Їх виймають, милуються. А миска з давнім подільським орнаментом слугує тимчасовим гніздечком для гарячих «птахів», бо щойно вони трохи підстигнуть, діти вже їх з задоволенням їдять.

Вінничан вчили виготовляти весняних жаворонків із тіста

А на вулиці тим часом уже сяє зовсім весняне сонечко. Здрастуй, Весна-Красна! Приходь до нас швидше!



Переглядів: 2850
Поширень: 0