Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці сердечно запрошує на офіційне відкриття виставки «Самаритяни з Маркової» - 28 березня 2017 р. о год. 17.00 в Вінницькому обласному краєзнавчому музеї (Соборна, 19).

У кожного народу є свої герої. У польського – це родина Вікторії і Юзефа Ульмів, що пожертвували своїм життям, рятуючи інші. Трагічна історія цієї родини стала поштовхом до створення у селі Марковій, де мешкали Ульми, Музею поляків, котрі віддали своє життя, рятуючи євреїв під час окупації Польщі нацистами у період II Світової війни.

Віддаючи шану цим героїчним людям, Генеральне Консульство Республіки Польща у Вінниці вирішило поділитися героїчною і водночас жахливою історією цієї сім’ї з українською спільнотою.

У 1939 році в селі Марковій мешкало тридцять родин євреїв, близько 120 осіб. Влітку та восени 1942-го більшість з них було розстріляно німцями, але частину євреїв сховали у себе сусіди поляки. Однією з таких родин були Ульми. Попри те, що вони самі мали шестеро дітей, Ульми приютили під своїм дахом ще дві єврейські родини – Ґольдманів та Шаллів, загалом вісім осіб.

У вівторок вінничан запрошують на виставку про польське подружжя "Самаритяни з Маркової"

У ті часи до поляків за будь-яку допомогу євреям окупанти застосовували смертну кару. Але, незважаючи на загрозу страти, Ульми продовжували переховувати у себе приречених на знищення єврейських сусідів. У 1944 році на Ульмів донесли німецьким поліцаям і 24 березня цього ж року родину Ульмів та євреїв, яких вони переховували, було розстріляно. Загинули не лише Юзеф та Вікторія, нацисти розстріляли також шістьох їхніх дітей. Вікторія Ульма була на дев’ятому місяці вагітності, найстаршій донечці Ульмів, Станіславі, було 8 років. Батьків було вбито на очах дітей перед власним будинком. Дві єврейські сім’ї розстріляно всередині будинку.

У 1995 р. Вікторію і Юзефа було зараховано до Правдеників народів світу, а в березні 2016 р. в селі Марковій відкрито Музей, присвячений усім полякам, які відчайдушно рятували євреїв та заплатили за це своїми життями та життями своїх дітей.

У відкритті виставки візьмуть участь представники Інституту національної пам’яті Польщі. (вул. Соборна, 19).



Переглядів: 2338
Поширень: 0