20 квітня о 15.00 у Мистецькому центрі Вінницького Державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського (вул. Острозького, 32) відбудеться урочистий концерт, присвячений 60-річному ювілею одного із найстаріших хорових колективів міста, який зберігся до наших часів.

Народна мішана хорова капела Вінницького державного університету імені Михайла Коцюбинського святкує ювілей! Вважається, що офіційно капела створена у 1957 році, хоча біографія колективу почалась у 1948 р., з аматорського хору, започаткованого великим ентузіастом хорового співу, чудовим музикантом Олександром Дмитровичем Сердюком.

З числа студентів різних факультетів був організований постійно діючий колектив – хорова капела Вінницького педагогічного інституту. Капела починає свої виступи перед громадськістю Вінниці та області. Поступово проходить становлення колективу, пошуки творчого напрямку, розширюється репертуар. Хор з успіхом представляє педагогічний інститут на оглядах художньої самодіяльності, з часом зростає кількість його учасників.

Один з найстаріших хорових колективів Вінниці святкує ювілей

У 1964 році хорова капела отримує перше офіційне визнання – їй присвоєно почесне звання «Народного» колективу. Поширюється географія виступів. У 1980 р. капела виступає на ВДНГ України та стає лауреатом республіканського телетурніру «Сонячні кларнети». У 1983 р. капела успішно виступає на сцені Одеської державної консерваторії, а у 1986 р. стає учасником відкриття першого в Україні Співочого Поля в м. Тернополі. У 1982, 2001 рр. колектив бере участь у творчих звітах Вінниччини у палаці «Україна», виступає у Міністерстві освіти та науки України, Українському домі тощо. У 2015р. капела отримує Гран-прі Х Міжнародного конкурсу мистецтв «Закарпатський Едельвейс».

На особливу увагу заслуговують люди, які керували народною хоровою капелою протягом 60-ти років. Це відомі на Вінниччині та в Україні хормейстери – Йосиф Кучер, Ігор Друкер, Костянтин Семенов, Григорій Голик. Особливо слід відзначити музиканта, який працював з капелою понад чверть століття, завдяки таланту та величезній праці якого колектив набув найвищої майстерності та визнання – це народний артист України, професор Віталій Іванович Газінський.

За 60 років існування в капелі було виховано велику кількість фахівців, які нині плідно працюють в закладах освіти і культури, професійних творчих колективах. Серед них народні та заслужені артисти, заслужені працівники культури, доктори наук, професори, кандидати наук, доценти, директори шкіл, викладачі вищих та середніх навчальних закладів, керівники художніх колективів.

З 2016 року капелою керує випускниця Львівської музичної академії, викладач університету, Нінель Сізова; з 2013р. хормейстер капели – випускниця музично-педагогічного факультету, кандидат педагогічних наук, старший викладач Анна Білозерська. Концертмейстер капели - талановитий музикант і піаніст, провідний концертмейстер Наталія Воропаєва.

Вінницький педагогічний університет ім. М. Коцюбинського щиро запрошує на святкування 60-ї річниці з офіційного дня народження визнаного колективу. Ідея заходу – пропагування українського хорового співу, привернення уваги до історії мистецького життя міста, збереження традицій хорового співу.

Учасники концерту: хоровий колектив Вінницького педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, випускники капели - заслужена артистка України Марія Червоній, солістка філармонії Наталія Лановенко, солістка ансамблю пісні і танцю «Поділля» Людмила Коваль, Йосип Машталяр. У програмі – твори українських та зарубіжних композиторів. Вхід вільний.



Переглядів: 3107
Поширень: 0