20 червня на площі перед колишнім кінотеатром «Росія» (вулиця Магістратська) відбудеться відтворення стародавнього свята під назвою «Коло Купала». 

13 червня, відбулась прес-конференція за участю організатора фестивалю «Коло Купала» Людмили Поворознюк, заступника директора ОКП «Вінницякіно» та організатора фестивалю Валентини Погребняк, керівника гуртка «Народна творчість» Вінницького району Інни Медяної та координатора СКВЦ «Блокпост Підкова» і організатора фестивалю Олександра Шемета.

Людмила Поворознюк ознайомила присутніх з особливостями купальських святкувань, підкресливши необхідність дотримання традицій та звичаїв з урахуванням сучасних реалій: «Ми вирішили зробити більш старовинний варіант свята, тому що, як це не прикро, дуже багато традицій, особливо під час катаклізмів ХХ ст., втратилися. І за рахунок цього ми не маємо тієї різноманітної культурної спадщини, яка була до цього».

Наступного тижня в центрі міста пройде перший фестиваль "Коло Купала"

Організатори фестивалю запрошують усіх охочих долучитися до свята та проведення репетицій, під час яких вони зможуть вивчити найкращі твори до святкування Івана Купала.

Наступного тижня в центрі міста пройде перший фестиваль "Коло Купала"

Святкова програма виглядає так: 

  • 15:00-16:00 – відкриття ярмарки народних майстрів
  • 16:00-17:00 – кіно-ігрова програма для дитячих пришкільних таборів від ОКП «Вінницякіно»
  • 17:00-18:30 – забави для молоді: фотозона, костюмерна з історичними костюмами, історичні бої, стрільба з луку, перетягування канату та інші богатирські ігри, майстер-класи від народних майстрів із різноманітних технік народного мистецтва (ліпка з глини, виготовлення ляльки-мотанки, петриківський розпис, тощо).
  • 18.30 – відкриття фестивалю за стародавніми традиціями 
  • 18:45- 22:00 – основні святкові дійства: плетення вінків, хороводи, прикрашання гільця, старовинні народні ігри, танці, майстер-класи зі старовинних танців від КРМ «Танцююча Саламандра» та ін..

Для довідки:

У ніч з 20 на 21 червня відзначають старе слов’янське свято Купала. Це свято припадає на день літнього сонцестояння, тому символізує народження літнього сонця – Купала і тим самим завершує панування весняного сонця – Ярила. Головні атрибути свята – це опудала Купали та Марени. На свято обов’язково розкладали велике вогнище, через яке стрибали дівчата та хлопці поодинці або в парі. Купалів день заповнений обрядами, пов’язаними з водою, вогнем і травами: багаття, вінки, купання. У багатьох українських селах воно досі не втратило свого сакрального значення.



Переглядів: 3397
Поширень: 0