У серпні до міста з’їдуться митці з усієї країни на перший вінницький пленер всеукраїнського значення «Кращий художник». Це конкурс, де вони зображатимуть Вінницю, фіксуючи на полотнах її принади.
Очікується, що в такий спосіб вінницький мистецький арсенал поповниться багатьма роботами з іншим баченням краєвидів Вінниці. Роботи, які учасники заходу писатимуть (попередньо з 10 по 16 серпня, – VежА) вінничани та й всі охочі зможуть побачити у День міста.

"Ми розраховуємо на те, що зберемо до міста Вінниці, до нашої такої мистецької столиці, до нашої творчої резиденції «VIN-ART-СITY», що відбувається щороку, митців та художників не тільки з України, а й з-за кордону", – розповів директор департаменту культури міськради Максим Філанчук.

Однак, закордонні митці, на думку керівника та творчого натхненника проекту, народного художника України Володимира Козюка – це наступний етап розвитку конкурсу «Кращий художник». Пілотний міський проект всеукраїнського значення за підтримки Мінкультури лише згодом обіцяє завоювати титул творчо-мистецької події, де братимуть участь імениті професійні художники-іноземці. Поки що їх участь можлива в якості журі або почесних гостей, які зможуть організовувати майстер-класи. Крім того, як розповів пан Козюк, запрошувати професійних художників з інших країн, які отримують за свої картини по 150 тисяч доларів – це дороговартісне задоволення.

В серпні художники з усієї країни приїдуть до Вінниці на пленер всеукраїнського значення

"Сьогодні живопис дуже багато втрачає. Люди втомилися спостерігати за неестетичним сучасним мистецтвом з порізаними коровами та понівеченими акулами – всім тим, що відлякує від справжнього живопису, – каже митець. – А наше місто – чудове. Воно щодня змінюється на краще, багато чого нового з’являється, в тому числі ідей. Тому я запропонував міському голові Сергію Моргунову таку ідею з пленером, що розвиватиме мистецтво як в місті, так і в країні в цілому".

Як розповів Максим Філанчук, у рамках пленеру відбуватимуться творчі майстерні, майстер-класи, обмін досвідом, творчі зустрічі. А згодом на сайті міськради також має з’явитися інформація про початок конкурсу. Рішення про проведення пленеру «Кращий художник» прийняли вчора, 13 липня, на виконкомі міськради. Подати заявки на участь у відкритому пленері, куди запрошуються професійні художники від 16 років, необхідно буде до 4 серпня.

В серпні художники з усієї країни приїдуть до Вінниці на пленер всеукраїнського значення

"Відберемо 10 художників, яких запросимо до Вінниці, забезпечимо усім необхідним: від проживання в найкращому готелі міста «Франція» до матеріалів для роботи, – каже ідейник мистецького проекту. – Буде одна умова: кожен з художників має намалювати картину безпосередньо на пленері і не важливо скільки часу на це йому знадобиться, але завершити роботу треба на тому ж місці, де він її почав, без подальшої доробки".

Загалом кожен із художників отримає, як мінімум п’ять полотен, на яких протягом п’яти днів писатиме Вінницю, після чого конкурсне журі обиратиме серед них кращого художника країни. А по закінченню пленеру влаштують фінальну вечірку з нагородженням переможців.



Переглядів: 2953
Поширень: 0