26 вересня – 7 жовтня у холі Вінницької міської ради буде проходити виставка фотографій, що перемогли у конкурсах «Вікі любить пам’ятки» та «Вікі любить Землю». Відкриття відбудеться сьогодні о 17.00. Відвідувачі виставки побачать фото, що отримали найвищі оцінки журі та стали переможцями у номінаціях «Найкраще фото конкурсу» 2016 року та «Найкраще фото Вінницької області» за всі роки конкурсів. Всього 30 світлини 15 авторів, як професіоналів, так і аматорів.

У 2016 році Громадська організація вчергове провела українську частину масштабних фотоконкурсів, метою яких є отримання фотографій усіх пам’яток культурної та природної спадщини України під вільною ліцензією та ілюстрування ними Вікіпедії – вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони користувачів з усього світу.

У травні та вересні 2016 року у Вікісховище було завантажено 11, 5 тисяч фотографій 1897 пам’яток природи України та 36 тисяч фотографій 14 тисяч пам’яток культурної спадщини України. За п’ять років конкурсу «Вікі любить Землю» (2013-2017) та «Вікі любить пам’ятки» (2012-2016) було сфотографовано 169 пам’яток природи та 926 пам’яток історії та культури області. Загалом, це близько 4500 світлин, частина з них ілюструють статті у Вікіпедії про відповідні пам’ятки.

Сьогодні у холі міської ради відкривається фотовиставка «Пам’ятки України»

Вінниця — вже дев’ята зупинка мандрівної виставки. У друкованому форматі її вже бачили у Києві, Хмельницькому, Сєвєродонецьку, Лисичанську, Тернополі та Херсоні, Меджибожі, Кам’янці-Подільському Електронні версії фотографій за всі роки конкурсу знаходяться у вільному доступі, їх можна переглянути у Вікісховищі та використовувати на умовах вільної ліцензії CC BY-SA 4.0.

Довідково:
Вікіпедія — це вільна енциклопедія, метою якої є забезпечення вільного доступу кожній людині до всіх знань людства і яку кожен може редагувати.

«Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) – міжнародний фотоконкурс, метою якого є збір фотографій природних пам’яток під вільною ліцензією, для того, щоб цими світлинами можна було ілюструвати статті у Вікіпедії та інших вікіпроектах. Конкурс також спрямований на захист природи Землі та привернення уваги до проблем збереження природно-заповідного фонду, зокрема в Україні.

Міжнародний фотоконкурс «Вікі любить Землю» вперше було проведено в 2013 році в Україні, у 2014 році до нього долучилося 16 країн світу, у 2015 – понад 25, у 2016 році конкурс проходив у 24 країнах, три роботи з українського топ-10 потрапили до 15 найкращих робіт міжнародного конкурсу, підсумки конкурсу 2017 року будуть оголошені у серпні.

«Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) – міжнародний фотоконкурс, метою якого є збір фотографій пам’яток культурної спадщини під вільною ліцензією, для того, щоб цими світлинами можна було ілюструвати статті у Вікіпедії та інших вікіпроектах. Конкурс також спрямований на привернення уваги до охорони та збереження пам’яток. Міжнародний конкурс «Вікі любить пам’ятки» вперше було проведено в 2010 році у Нідерландах, наступного року до нього долучилося 18 країн світу, у 2012-му – Україна. У 2016 році країн-учасниць було 42.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» – українська неприбуткова організація, яка є регіональним відділенням Фонду Вікімедіа і має на меті підтримку і популяризацію проектів Фонду Вікімедіа на території України (найвідомішим з яких є Вікіпедія) та сприяння розвитку вікіспільноти — редакторів, які гуртуються навколо Вікіпедії та інших проектів Фонду Вікімедіа.



Переглядів: 1813
Поширень: 0