Сьогодні, 5 грудня, у Вінниці в рамках виставки «Поділля в добу Української революції 1917-1920 рр.» архівісти презентували документи урядовців Директорії.

У Вінниці у вівторок в рамках виставки «Поділля в добу Української революції 1917-1920 рр.» архівісти презентували документи урядовців Директорії.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомив головний спеціаліст відділу інформації Державного архіву Вінницької області Костянтин Завальнюк.

«Ми підготували тематичну виставку «Поділля в добу Української революції 1917-1920 рр.» до 100-річчя УНР та Української революції. В експозиції, яка відкривається сьогодні, представлено тематичну виставку документів, які охоплюють період з 1917 по 1921 роки. Серед них - копії перших універсалів українського парламенту - Центральної Ради та оригінальні документи періоду Директорії за часів її перебування у Вінниці, зокрема, в грудні 1918 року», - повідомив Завальнюк.

За його словами, оригінали часів Директорії – це особові документи тогочасних урядовців, серед яких було чимало мешканців Вінниці.

«При Директорії були створені відділи, які виконували функції міністерств. Наприклад, відділ освіти тоді очолив викладач Вінницького вчительського інституту Юхим Щириця, якого згодом розстріляли чекісти. Під його призначенням стоїть підпис Володимира Винниченка», - розповів архівіст

Серед інших документів, що експонуються на виставці, - особова справа відомого українського письменника і кооператора Дмитра Марковича. Він працював на Вінниччині в системі споживчої кооперації і в роки революції очолював «Подільський союз-банк», - так називалося об’єднання системи споживчої кооперації Поділля.

Також в експозиції представлені газети доби Української революції. Серед них виділяється орган Подільського товариства «Просвіта» - газета «Шлях», «Республіканські вісті» - друкований орган Директорії, загальноукраїнське видання «Україна» та подільська газета «Наш шлях».



Переглядів: 1537
Поширень: 0