Останнім часом на Вінниччині значно зріс інтерес до цього виду народного мистецтва і утворилась плеяда народних майстрів писанкарства, навколо якої гуртується молодь. Великодня писанкаЗважаючи на це, для підтримки і розвитку української національної культури, відродження, збереження і популяризації писанкарства та зміцнення творчих зв’язків між майстрами народного мистецтва регіонів України, Міністерством культури і туризму України у 2007 році було прийняте рішення започаткувати на Вінниччині Всеукраїнське свято народного мистецтва «Великодня писанка» з періодичністю проведення – раз у три роки у м. Вінниці.

Те, що можна було спостерігати в холі, не залишило байдужим жодного відвідувача. Були представлені роботи багатьох майстрів, серед яких особливо виділялися писанки, вироби з лози, бісеру та українські вишиванки.

Під час відкриття свята сцену прикрасили Великодніми кошиками, наповненими духмяними пасками та різнокольоровими писанками.

Великодня писанкаЗа словами заступника голови облдержадміністрації Любові Спірідонової, - Великдень - найсокровенніше зі свят в календарі! В писанках виявляється любов, повага, терпіння та віра в Бога. В різні часи кожна родина завжди знаходила можливість відвідати церкву для очищення своєї душі.

Гості свята висловили глибоку вдячність усім писанкарям, які з’їхалися на цей захід. Загалом в урочистостях взяли участь найкращі майстрині із 12 областей України, а саме: Київської, Луганської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької, Житомирської, Рівненської, Одеської, Полтавської, Запорізької, Херсонської та Волинської. Приємно вразила велика кількість дитячих творчих колективів, яким змалку прищеплюють українські традиції, адже місія молодого покоління – зберегти розмаїття дивовижної культури.


Переглядів: 6037
Поширень: 0