19 лютого о 13.00 у Вінницькому обласному центрі народної творчості (вул. Арх. Артинова, 33) відкриється виставка подільських рушників «Бушанська хранителька» з колекції Надії Пірняк (с. Буша Ямпільського району). На виставці будуть представлені рушники відшиті за взірцями старих рушників Ямпільського, Томашпільського, Піщанського р-нів Вінницької обл. в техніці  художньої гладі, хрестика з мережками. Вхід вільний. Експозиція триватиме до 6 березня.

 Вишивати рушники – давній український народний звичай. Вишиваний рушник донині не втратив свого значення в побуті. І тепер ним прикрашають інтер'єри помешкань, вівтарі та ікони в церквах. І надалі він залишається атрибутом народних звичаїв та обрядів.

Рушники з Буші від хранительки традицій Надії Пірняк

Рушники з Буші від хранительки традицій Надії Пірняк Рушники з Буші від хранительки традицій Надії Пірняк

Подільський рушник – локальне явище, що побутує у вузькій смузі вздовж Дністра у Вінницькій та Одеській областях. Рушники тут вужчі і, відповідно, коротші, ніж у Центральній Україні. Вишивка займає зазвичай третину половини рушника на кожному з кінців і чітко просторово обмежена квадратом або прямокутником. Колористика була синьо-червоною ще наприкінці XIX століття і еволюціонувала до поліхромної у ІІ пол. XX століття. Вишивають подільський рушник вовняними нитками по конопляному домотканому полотну техніками штапівка, «качалочка», пряма гладь. Основні орнаментальні мотиви: дерево, восьмипроменева зірка, хрест, ромб, антропоморфні та зооморфні образи. 

Рушники з Буші від хранительки традицій Надії Пірняк Рушники з Буші від хранительки традицій Надії Пірняк

Надія Пірняк – викладач і вчений, вона досліджує традиційну українську вишивку, є авторкою кількох наукових праць з історії та етнографії. Під її керівництвом створюються реконструкції української вишивки різних епох.



Переглядів: 2892
Поширень: 0