Сьогодні, о 18.00, у готельно-ресторанному комплексі «Аристократ» (вул. І. Бевза, 17), презентуватимуть інструмент, якому немає аналогів у світі – дитячу бандуру харківського типу. Вхід вільний.

Історія розвитку самобутнього українського інструменту – бандури, − непроста і часто трагічна, як і історія України загалом. Бандура багато століть була одним із засобів боротьби українців за свободу і незалежність. В кінці ХІХ століття український письменник, історик, бандурист, композитор, мистецтвознавець, театральний і громадсько-політичний діяч Гнат Хоткевич на основі Харківської кобзарської школи, найвищої за рівнем виконавства, вдосконалив конструкцію інструменту, розширивши його технічні та виконавські можливості і започаткувавши новий напрямок музичного мистецтва – бандуру харківського типу.

Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури

Школа Гната Хоткевича набула неабиякої популярності,але під час тоталітарного режиму в радянській Україні була заборонена, а її представники зазнали репресій за проукраїнський світогляд і вірність традиціям й були змушені назавжди покинути Україну. Після проголошення незалежності України, відновився інтерес до харківського способу гри. Професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка В. Герасименко створив харківську бандуру з авторською механікою перемикання. В 1993 році його учні вперше представили її на І Міжнародному конкурсі бандуристів ім. Гната Хоткевича. 

Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури 
Гнат Хоткевич;                                       Василь Герасименко

На сьогодні в Україні харківським способом гри володіють Дмитро Губ'як (м. Тернопіль), Тарас Лазуркевич та Олег Созанський (м. Львів). На Вінниччині відродженням харківської бандури вже не один рік займається Марина Вікторівна Залізняк − член Національної спілки кобзарів України, викладач-методист Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, автор навчального посібника «Букварик для кобзарика», автор сучасних дум, численних обробок українських народних пісень та інструментальних творів для бандури.

Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури
Бандра харківського типу;                      Марина Залізняк

Під час вечору, що носитиме назву «Шемсток часу» (шерсток – елемент конструкції бандури, де сховано механізм для перемикання тональностей), свою майстерність гри на унікальному інструменті презентує учениця М. Залізняк, лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів, переможець конкурсу «Людина року» в номінації «Юний митець», переможець телевізійного конкурсу «Всі ми діти твої, Україно!», учасниця телепроектів каналу «Маленькі гіганти»,  «Битва хорів» (1+1), телешоу «Суперінтуіція» (Новий канал), «Караоке на майдані» (СТБ), бандуристка та співачка Софія Аль-Хадіді. 

Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури

Софія – перша дитина в України (а може й у світі), яка опанувала гру на харківській бандурі у віці 9 років на унікальному інструменті, створеному саме для неї відомим львівським майстром-бандуристом Віктором Рубаєм – учнем В. Герасименка. Художній розпис бандури здійснив вінницький майстер декоративного розпису Сергій Бугай. Мати Софійки, відома вінницька співачка і фольклористка Юлія Васюк так розповідає про доньчині пошуки свого інструменту: «Все почалося три роки тому: потрясіння до глибини душі від почутих звуків-переливів, переосмислення вектору руху в мистецькому житті, пошук однодумців, спроби й помилки… Місяці роботи над собою щодня, пристосувань, регулювань, радості від успіху і суму від розчарувань. Але це все варте посмішок і вигуків: «Мамусю, ти чула?! Виходить! Ти чула, як гарно?! Я завжди так хочу грати!!!»

Сьогодні у Вінниці відбудеться вечір унікальної бандури

Під час вечору гру на академічній бандурі продемонструють інші учні М. Залізняк: Ганна Коваль, Ольга Пересунько, Ольга Савчук, Аліна Ковтун і Денис Коляденко. Спеціальним гостем вечору бандури стане заслужений артист України, артист-соліст Київської капели бандуристів, лауреат Міжнародного конкурсу гри на українських народних інструментів ім. Г. Хоткевича, виконавець-віртуоз на старосвітській бандурі Сергій Захарець.



Переглядів: 3049
Поширень: 0