У Вінниці триває VI Міжнародна науково-практична конференція: "Василь Стус: життя, ідеологія, творчість, соціополітичний і літературний контекст"

На захід прибули 100 учасників з усієї України та з-за кордону. Зібрались з метою вшанувати пам'ять Героя України, незламного борця за справедливість, захисника української культури, вільної людини, закатованої у Мордовських таборах. Такий формат наукових зустрічей дає можливість поділитись своїми доробками та знахідками, ще раз нагадати про актуальність і цінність творчого спадку поета.

Відкриваючи пленарне засідання науково-практичної конференції ректор Донецького національного університету імені Василя Стуса Роман Гринюк сказав: "Для вишу, що гордо носить ім’я Василя Стуса, – це знакова і непересічна подія. Цьогоріч уся Україна та світ відзначають 80 років від дня народження незламного лицаря правди й свободи. Саме на Вінниччині та Донеччині переплелися дві долі: переміщеного університету і геніального митця. Його ім’я – це сила духу нашої університетської родини, воно утверджує неперервну тяглість історії, відбиває нашу громадянську позицію, нашу незламність."

У Вінниці стартувала Міжнародна Стусівська конференція

Лариса Івшина, головний редактор газети «День», у своєму відеозверненні наголосила, що подібні заходи важливі для розуміння постаті й значення Василя Стуса для держави, бо "готовність сприйняти те, чим він жив і якої висоти була ця людина є певним індикатором змін в Україні."

Дмитро Стус згадав імена тих, хто мав велике значення для Стуса. На Вінниччині знаковими людьми для поета стали Михайлина Коцюбинська та Василь Циганюк. На Донеччинні – Олег Федоров. Саме завдяки цим людям, за словами Дмитра Стуса, є можливим подальший поступ у вивченні спадщини Героя України.

Бурхливі оплески викликала промова Василя Овсієнка, дисидента, сподвижника Василя Стуса. Він розповів про дні, що провів разом з ним у таборах, прочитав вірші вивчені у засланні. Особливу пораду пан Василь дав молоді: «Запам’ятовуйте достойні твори – бо що маєш у пам‘яті – маєш у серці.»

У Вінниці стартувала Міжнародна Стусівська конференція

88-річна журналістка Маргарита Довгань розповіла про своє знайомство з Василем Стусом. "Скільки в ньому простоти, теплоти й здатності порятувати людину" - таким вона бачила митця. А яким його бачимо ми?

У рамках науково-практичної конференції заплановано понад 100 доповідей і повідомлень. Серед них - про Донбас у житті й творчості поета; безпеку, як умову існування людини; мову, як код національної ідентичності; міфологічну символіку, переклади, релігійні погляди та про історію однією дружби у світлі новознайденого листа Василя Стуса.

У Вінниці стартувала Міжнародна Стусівська конференція

Для всіх поціновувачів творчості митця, охочих зрозуміти людину дотичну до больових точок нашої історії, відбулась презентація Віртуального музею Василя Стуса. В експозиції — рукописи, приватні речі, світлини поета, аудіозаписи його виступів, листи до друзів і колег, різні мистецькі інтерпретації його творів.

У Вінниці стартувала Міжнародна Стусівська конференція

На конференції було проанонсовано презентацію книги "З когорти великих: Василь Стус в історії університету". Зазначимо, це вже друга книга, видана у  Ювілейний рік Василя Стуса університетом, що носить його ім`я.    Ім’я зобов’язує!



Переглядів: 2679
Поширень: 0