Програма фестивалю

15 травня у залі музично-драматичного театру ім.М.Садовського розпочався концерт європейської класичної музики, який складався з двох частин. Перша частина присвячена була музиці, що символізує Європу, у другій виконувались твори виключно відомого російського композитора Петра Ілліча Чайковського, 170-річчя з дня народження якого світ відзначав нещодавно.

VIII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк

Урочисто вбрана вінницька публіка заповнила ложі та партер театру, на сцену готувався вийти симфонічний оркестр Тернопольської філармонії та академічний камерний хор „Вінниця”. Виконати „Маленьку урочисту месу” було запрошено гостів зі столиці: Ірину Ладіну (сопрано), Тетяну Странченко (мецо-сопрано), Сергія Шаповала (тенор) та Павла Денисенка (бас). „Урочисту месу” Россіні було обрано твором Дня Європи у Вінниці.

VIII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк

Меса – одна з найбільш складних та монументальних творів Джоакінно Россіні. Цей твір містить кілька хорових фуг та інших поліфонічних епізодів. Прекрасна музика, просякнута глибокою щирістю та контрастом меланхолії та буфонади, відмічена генієм італійського маестро та його оперною драматургією, прозвучала тріумфально та покликана була символізувати найкращі європейські традиції класичної музики.

VIII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк

Після невеличкої перерви решта вечора повністю була присвячена музиці Петра Ілліча Чайковського. Солісти з Тернополя Оксана Малецька (сопрано) та Володимир Шагай (баритон) майстерно виконали сцени з опери „Євгеній Онєгін”. Переживання ліричних героїв опери несе багато роздумів, почуттів, художньої насолоди. Відомий твір О.С. Пушкіна прекрасно був покладений на музику Чайковським. Коли роман ліг в основу твору другого художника, він осяявся новими барвами у нев’янучій музиці великого композитора.

Наприкінці урочистого концерту прозвучав твір „Італійське капріччіо”. Оркестр Тернопільської філармонії під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України, диригента Мирослава Кріля виконав його натхненно та піднесено. Задоволені слухачі викрикували „Браво!” та довго аплодували. На честь участі у фестивалі всім учасникам спонсори презентували пам’ятні подарунки та квіти.

VIII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк

А 16 травня, в неділю, відбувались традиційні музичні зустрічі учасників фестивалю у смт. Браїлів, в музеї імені П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк. Тут у реставрованому палаці фон Мекк відкрито музей композитора. Експозиція знайомить відвідувачів з творчістю П.І. Чайковського. Парк з величними липами та грабами запрошує відпочити під покровом дерев, де гуляв колись композитор, пишучи свої прекрасні твори. Тут зберігаються старовинні ноти, прижиттєві видання генія музики, рідкісні книги. Так писав геній музики про чудове подільське містечко: «В Браилове хочу отдаться любви моей к природе. Нет места во всём мире, которое давало бы мне в этом отношении так много простора. Поездки в Браилов останутся в моей памяти лучезарным воспоминанием о самых поэтических днях моей жизни».

Фестиваль триватиме до 20 травня включно. Кожний день буде сповнено чудовою музикою композитора Петра Ілліча Чайковського у виконанні майстрів, що прибули з Польщі, Німеччини, Росії, Китаю.

Програма фестивалю


Переглядів: 6670
Поширень: 0