Як ми складаємо уяву про життя у окремо взятій країні в певний проміжок часу? Чи важливо хто був при владі, чи можуть пусті вулиці та будівлі передати дух часу? Напевно, не вповні. Люди, у звичному для них середовищі, не напружені студійним світлом, не позуючи – емоційні та справжні. За щоденною працею, або в оточенні рідних та близьких, звичайні люди розкривають на фото свій внутрішній світ, демонструють свої щирі емоції. Історичні події є лише тлом. Щоб справді зрозуміти життєвий устрій, треба подивитися в очі людей, що жили у свій час, а саме винахід фотографії допомагає у цьому.

Краківські фотохудожники Малгожата і Єжи Карнасевичі презентували у краєзнавчому музеї виставку „Польща і Поляки на зламі епох”

Застиглі миті повсякденного життя містечок Польщі, її вулиць та площ; думки, погляди, жести людей - це дуже особиста Польща, показана з перспективи місць народження та життєвого шляху подружжя романтичних фотохудожників. Їх виставка покликана пропагувати Польщу за кордоном і ці 200 світлин роблять це краще усіляких промов та гасел. Вони дають змогу побачити країну такою, якою вона є – з проблемами та перемогами. Країну, в якій живуть такі різні та цікаві люди, зі своїми щоденними турботами, мріями та захопленнями.

Краківські фотохудожники Малгожата і Єжи Карнасевичі презентували у краєзнавчому музеї виставку „Польща і Поляки на зламі епох”

Інтервал часу, що розглядається за допомогою виставки, не такий уже довгий у рамках вічності – це років 30 – свідоме життя не старої ще людини, яка уже має з чим порівнювати та уміє відокремлювати важливе та цікаве. Документальна фотографія, авторства цього подружжя є не просто спогляданням життя, а радше пошуком та фіксуванням тих моментів, які його творять.

Слово „виставка” польською звучить як „вистава”. І справді, ми ніби переглядаємо спектакль, де кожна фотографія є окремим актом, із певною ідеєю та власним ритмом. Переходячи від одної до іншої складаєш цілісну картину. Надзвичайно допомагають у цьому розлогі та детальні підписи-лібрето – тут і історичні довідки і персональна інформація героя світлини. Вони змушують задуматись над тим, якою постає люба серцю маленька батьківщина перед глядачами виставкових світлин. От і поляки не лише розказували про себе, але й цікавились враженнями гостей.

Краківські фотохудожники Малгожата і Єжи Карнасевичі презентували у краєзнавчому музеї виставку „Польща і Поляки на зламі епох”

Аби ближче та повніше пізнати життя Польщі на відкриття виставки завітали представники польської общини Вінниці, керівництво міста та області, люди мистецтва та духовенство. Сказано було багато теплих слів на адресу фотомайстрів, що дарують змогу милуватися своїми роботами, пізнаючи менталітет поляків та пробуджуючи національну самосвідомість глядачів.

Роздивитися на власні очі застиглі миті з життя Польщі та поляків, вінничани мають змогу до 11 липня у виставковому залі краєзнавчого музею.


Переглядів: 3746
Поширень: 0