Обласний фестиваль-конкурс „Народні музики Поділля” започаткований на Вінниччині в червні 2006 року з метою сприяння відродженню місцевих традицій музикування, збереженню народної манери виконавства, народного музичного інструментарію, підтримці різноманітних форм музичного фольклору, виявлення талановитих виконавців української народної музики, зміцнення творчих зв’язків між аматорськими та професійними колективами, а також подальшому розвитку та пропаганді української традиційної інструментальної музики.

Місто Немирів став не випадково місцем проведення обласного фестивалю-конкурсу народних музик. В 1899 – 1901 рр. в селі Чукові, що під Немировом, працював видатний композитор М.Д. Леонтович, який в місцевій сільській школі організував перший на Вінниччині оркестр народних інструментів. В цьому ж селі, в 1994 році, Валентином Анатолійовичем Буко, талановитим музикантом і педагогом, заслуженим працівником культури України, створено дитячий інструментальний гурт „Чуковські музики”, який і по сьогодні носить почесне звання «Зразковий аматорський».

У рамках фестивалю відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятника М. Леонтовичу. Учасники фестивалю Мали можливість ознайомитися з експонатами виставки народних інструментів.

Під час урочистого відкриття фестивалю-конкурсу на огляд журі і його учасників був представлений виступ переможця І обласного фестивалю-конкурсу „Народні музики Поділля”– народного аматорського фольклорно-інструментального ансамблю «Кобза» Тульчинського училища культури та лауреата - народного аматорського інструментального ансамблю «Смерека» Піщанськогота РБК.

Конкурсну програму представили 30 інструментальних колективів з 20 районів області, мм. Вінниця і Ладижин.

За підсумками журі, яке очолював заслужений діяч мистецтв України, диригент оркестру народних інструментів Вінницького училища культури і мистецтв ім.М.Д.Леонтовича Геннадій Муращенко у номінації «солісти-інструменталісти» І місце отримав Сергій Рибалко(сопілка),соліст народного аматорського інструментального гурту «Народні музики» Немирівського РБК. У номінації «оркестри та ансамблі народних інструментів» - народний аматорський оркестр народних інструментів «Любисток» Тульчинського училища культури (керівник Володимир Стопчатий); у номінації «ансамблі народних та троїстих музик» - народний аматорський інструментальний гурт «Народні музики» Немирівського РБК ( керівник Іван Никитюк та у номінації - «ансамблі традиційних весільних музик» - народний аматорський ансамбль весільних музик «Аколада» Качківського СБК Ямпільського району.

ГРАН–ПРІ конкурсу удостоєний народний аматорський інструментальний ансамбль «Смерека» Піщанського РБК (керівник Олександр Мізерій).


Переглядів: 4747
Поширень: 0