5 жовтня 2010 року у Вінницькому обласному художньому музеї відкрилась персональна виставка заслуженого працівника культури України Федора Івановича Ущаповського, присвячена 60-річчю від дня народження художника. Вона презентує глядачам понад 30 творів майстра, які написані ним у різні роки. Це різножанрові картини, де домінуюче місце відведено пейзажу та портрету.

Пейзажі відтворюють діалог художника з оточуючою природою. Тут домінуюче місце посідає омріяний пейзаж, сповнений ліричного настрою, закоханості в оазу рідного краю. Його мотиви, написані олійними фарбами, носять утаємничений, м’який, майже пастельний колорит.

Відкрилась персональна виставка Федора УщаповськогоСеред портретів, сповнених світла, за колористичною побудовою, українським патріотизмом, особливе місце посідає портрет народного артиста України Назарія Яремчука. Образ, що так добре знаний шанувальниками його творчості, на полотні Ущаповського отримує новий вектор погляду на неземний талант молодого співака, який є органічним цілим з рідним краєм карпатських гірських схилів та гостроверхих смерек, які поринули в прохолодний ранковий туман.

Постать співака і навколишня природа воєдино постають у роздумах автора. Винятково виразним у динаміці руху, уявному звучанні пісні створений портрет народного артиста України, професора П.І.Муравського.

На шляху до символічного розкриття внутрішнього стану переживань та роздумів, пов’язаних із самотністю, автор алегорично передає в повітряній перспективі пейзажу одинокий образ коня. Цей твір він назвав «В обіймах ночі».

Пейзажні мотиви – це не лише реалістичне відтворення того чи іншого куточка краєвиду Піщанського краю – це філософські роздуми про споконвічне і сьогодення.

Роботи Ущаповського зберігаються в приватних колекціях Польщі, Молдови, Придністров’я. А в Україні - у письменника Миколи Рябого, народного артиста України Павла Дворського, народної артистки України, професора Ольги Шокало-Бенч, генерала Чаповського та багатьох інших.

Для довідки:

Федір Іванович Ущаповський народився 5 жовтня 1950 року в селі Миролюбівка Піщанського району Вінницької області.

Від батька-коваля навчився, як йти по життю, шукати трудову стежку, а від матері перейняв любов до землі та пісні. В материнських руках побачив перші квіти, що ожили на склі малюнком, і від неї почув пісень, яких співав дід у церковному хорі.

Ще в шкільні роки грав в оркестрі, але й з малювання оцінки були лише відмінні. Коли навчався в професійно-технічному училищі № 34 м. Ровеньки Луганської області, мав змогу спостерігати за роботою художників над етюдами. Вже тоді почав збирати літературу, в якій друкувались уроки малювання, водночас і сам потроху почав малювати. З того часу музика і живопис у Федора Івановича крокують поруч: займаючись професійно музикою під час навчання в Тульчинському училищі культури, одночасно набував і фаху художника – за декорації до постановки п’єси отримав відмінну оцінку.

За направленням працював у Піщанському районному будинку культури, де організував вокально-інструментальний ансамбль «Лаври» та самодіяльний хор «Діброва», під його керівництвом ці колективи стали лауреатами всеукраїнських та міжнародних фестивалів, 1992 року Федору Івановичу було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України». Водночас починаючи з 1970 року мистець постійно брав участь в обласних виставках образотворчого мистецтва, мав персональні виставки.

Виставка «Від чистих джерел» презентує понад 30 робіт майстра, створених у різні роки, переважно в пейзажному та портретному жанрах. У його витончених та ліричних краєвидах природа ніби оживає. Художник надає перевагу перехідним станам природи («Перший сніг», «Завесніло» та інші). Моделями портретів виступають як звичайні люди з кола оточення художника, так і видатні діячі культури (Назарій Яремчук, Павло Муравський).

У 2007 році Указом Президента Придністровської Молдавської республіки за пропаганду української культури, багаторічну концертну діяльність на території ПМР та високий професіоналізм Ф.І.Ущаповського, присвоєно почесне звання «Заслужений діяч мистецтв ПМР».

Картини Федора Івановича Ущаповського зберігаються у приватних колекціях письменника Миколи Рябого, народного артиста України Павла Дворського, народної артистки України, професора Ольги Шокало-Бенч, генерала Чаповського та за кордоном: у Канаді, Польщі, Придністров’ї, Швейцарії, Росії.

Творча робота не заважає і громадській діяльності мистця: нині Федір Іванович – голова Піщанського районного відділення товариства зв’язків з українцями за межами України (товариства «Україна – Світ»).


Переглядів: 7628
Поширень: 0