Вінницька обласна громадська організація «Лабораторія актуальної творчості» та її голова Олександр Никитюк, зібравши захоплених художників з різних країн світу, мають традицію у лютому вирушати до загадкової місцевості Скіфського городища. У цій місцевості на древніх валах, що поруч з Немировим, вони медитують особливим чином – проводять щорічний міжнародний зимовий фестиваль ленд-арту.

Все починалося ще в 2006 і з тих пір Олександр Никитюк і компанія (сокураторами фестивалю є відомі художники Анна Надуда та Мирослав Вайда) дивують масштабами і розмахом. Учасники проекту, більше 30 художників з різних країн, 19 та 20 лютого будуть натхненно копати, рихлити, будувати, фарбувати і іншими способами закликати до єднання з природою. Всі арт-об\'єкти фіксуватимуться на фото та відео. Також у програмі «Міфогенеза» буде проведений майстер-клас з аерофотозйомки об\'єктів за допомогою метеорологічного зонда, який проведе американський культуролог, дослідник і мистецтвознавець Роман Петруняк.

Володіючи мистецтвом створення міфів з природних матеріалів художники малюють на снігу, ліплять з льоду і будь-якими іншими способами творять об\'єкти мистецтва з навколишньої реальності. Учасники проекту, художники з різних регіонів України, Росії та Польщі створять міжкультурне середовище, впровадять творчу проекцію сучасного метакультурного досвіду на території овіяною великою кількістю міфів, візуалізують сучасне відчуття старовини через художній образ.

18 лютого у виставковому приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею митці відкриють виставку-презентацію проекту. Тут репрезентуватимуть фотографії, на яких представлені найкращі роботи минулих років фесту та альбом-каталог з найцікавішими витворами народженими зі снігу, льоду, землі та всього, що вона дарує. Уже після фестивалю така ж експозиція за його підсумками буде представлена на презентаціях у Львові, Києві, Любліні і, звичайно, у Вінниці.

Зміїні вали вже вкотре стануть сніговою планетою з іншої реальності, де сміливці від мистецтва реалізовуватимуть себе, втілюючи фантазії, серед полум\'я багать і крижаних брил.

Захід відбувається за підтримки Управління у справах сім\'ї та молоді Вінницької облдержадміністрації.


Переглядів: 4487
Поширень: 0