19 травня 2011 року о 18:00 у Регіональному центрі сучасного мистецтва Арт-Шик відбудеться презентація виставкового проекту «Викрадення (з, до, для…) Європи», присвяченого Дню Європи в Україні.

В Україні День Європи відзначається щорічно в третю суботу травня відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року. У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Назва проекту створює широкий діапазон її мистецьких інтерпретацій. «Викрадення Європи» - давньогрецький міф, у якому знайшли відображення, європейсько-азіатські відносини у середині II тисячоліття до н. е., переміщення центру найдавнішої цивілізації з Єгипту через Малу Азію на острів Крит, а потім на узбережжі Греції та відгомін давнього царського ритуалу поєднання бога в образі тварини з представницею правлячої верхівки. Разом з тим винесені у дужки прийменники дозволяють тлумачити тему у сучасному контексті, торкаючись актуальних європейських проблем. Зокрема, сьогодні європейській ідентичності загрожує колосальний культурний і духовний тиск. Європа вже не здатна впоратися з постійним припливом чужих культур, що радикально змінюють не тільки зовнішній, а й її внутрішній світ. Неправильно інтерпретувавши принцип толерантності, Захід припинив боротися за збереження притаманних європейській цивілізації цінностей. Замість того, щоб прищеплювати своїм новим співвітчизникам європейську культуру, західні еліти приховують проблеми в ізольованих спільнотах. Подібна втеча від реалій глобалізації може призвести до занепаду Європи та європейської культури.

Висловити свою думку мовою образотворення було запропоновано художникам Вінниці та Хмельницького. У мистецькому проекті взяли участь хмельничани Олександр Антонюк та Олександр Куркчі, вінничани Віктор Абрамов, Михайло Бабій, Юлія Гушул, Крістіна Жілінскайте, Юрій Клементьєв, Олександр Рожков. Спільна виставка «Викрадення (з, до, для…) Європи» не просто зібрала мистців з яскраво вираженим індивідуальним художнім почерком, а й поєднала різні виміри художнього бачення.

Виставка діє протягом 19 – 30 травня 2011 року з 10.00 до 20.00 по буднях, з 11.00 до 18.00 у вихідні.


Переглядів: 3547
Поширень: 0