Сучасне українське кіно народжується з великими потугами. Знімати фільми нині важко через банальну причину - відсутність грошей. Утім Вінниця поставила власний рекорд. А точніше - вінничанка Таїсія Олійник, режисер за фахом і журналіст. Минулого четверга у кінотеатрі "Родина" вона презентувала свій короткометражний трилер "Сніг". Монтувала фільм сама, на домашньому ноутбуці.

Перший вінницький трилер "Сніг" презентували у "Родині"

- Ми працювали над фільмом два роки, і я дуже рада, що нарешті його побачили глядачі. Чи вдався він - судити їм, - скромно говорить Таїсія. - Звісно, я не усім задоволена. Багато змінила б. Наприклад, на самі зйомки відвела б більше часу... Нам дуже пощастило з декораціями. Коли кілька років тому у Тиврові побувала у напівзруйнованому чоловічому монастиреві, зрозуміла - що це місце для зйомок просто ідеальне! Хтось наче усе заздалегідь продумав і підготував спеціально для нас: руїни, таємничі приміщення, рояль у коридорі, поруч з умивальником.

Нам дуже пощастило застати храм саме таким, бо вже наступного року монахи почали робити там ремонт. Та й місцева природа - це щось! Час від часу до нас навідувався отець Вєслав, ми спілкувалися за чаєм.

Пам\'ятаю, йому ще наша головна героїня не сподобалася. Дівчина ходила у чорному, з чорним макіяжем...

Перший вінницький трилер "Сніг" презентували у "Родині"

- Найважчим було природно зіграти готку, я дуже переживала, щоб якнайкраще передати цей образ. Постійно консультувалася у своїх знайомих-готів, як поводитися, - каже Ольга Чиндова, виконавиця ролі Марти. - Насправді ці люди не такі негативні й похмурі, як багато хто думає.

Сюжет фільму на перший погляд простий: студентська компанія, прихопивши лижі, вирушає за місто з надією покататися на сніжних пагорбах. Але саме тут сніг усе ніяк не випаде, хоча, як передають по радіо, ним уже завалена вся область. Поки група чекає, коли змилується погода, Марті починають снитися містичні сновидіння. Жахіття починають збуватися...

- Я хотіла передати ситуацію, з якою у житті зустрічається чи не кожен. А саме - ходіння по колу, з якого, здається, немає виходу, - продовжує Таїсія. - У кожного з героїв була своя історія такого кола. І змогла вийти з нього лише Марта, яка пробачила і відпустила зло, чим зняла прокляття. І дійсно, дуже важливо вміти пробачати. Жахливо, коли накопичене зло перетворюється у біль непрощення, руйнуючи і твоє життя, й інших.

Один з найбільш вражаючих моментів фільму - сцена із розстрілом монахинь. Мурашок по шкірі сюжету додають молитви і неймовірна пісня, яку виконавиця - подруга режисера - співала на латині.

- Насправді складно не було - тільки холодно, бо ж дублі робили кілька годин. Пам\'ятаю мокрий від снігу одяг. Але найстрашніше - коли тебе "вбивають", - згадує одна з "монахинь", Юлія Тарапата. - Зате там дуже гарна природа! Раз я так задивилася, що мало не пропустила моменту, коли треба "помирати". Таїса терпляче вчила нас, як треба правильно падати. Сподобалося відчути себе акторкою. Це щось нове і дуже цікаве!

Перший вінницький трилер "Сніг" презентували у "Родині"

За словами режисера, найважче було знайти героїню на роль гламурної Віолети. Та, як виявилося, вона завжди була поруч - колега Таїсії - Ольга Глєбова.

Щоб стати повнометражною, стрічці не вистачило всього кілька хвилин. Оскільки актори працювали виключно на ентузіазмі, були зекономлені кошти на декораціях і костюмах (останні пошили лише для монахинь), бюджет кіно склав лише 12 тисяч гривень.

У жовтні Таїсія Олійник планує надіслати свою роботу на київський міжнародний кінофестиваль "Молодість".

- Хочеться й далі знімати кіно. Хоча, це дуже важкий процес: залежиш від обставин, грошей. Добре займатися улюбленою справою, коли ти маєш усе готове. А от на голому ентузіазмі працювати важко. Звісно, з боку здається, що це раз-два і готово. Але ті, хто взяв участь у проекті, уже так не думають, - каже режисер. - Маю п\'ять нових задумів. Особливо подобається містика, яка наче приправа до основної страви. Ідеалом у цьому плані для мене є Микола Гоголь зі своїм баченням, гумором, історією. Якщо говорити про якісь такі моменти під час зйомок "Снігу", то більше, мабуть проблемні речі запам\'яталися. Наприклад, за чотири дні до нашого старту оператор відмовився від проекту. І його буквально врятував інший - мій хороший знайомий. За роботою було зовсім не до містики. Хоча самі актори казали, що таки відчули там щось... Дійсно, те місце не з простих... Хотілося б і надалі працювати з цією творчою командою. Вони не професійні актори, але дуже талановиті. Дехто скептично відгукнувся, вважаючи, що вони просто грали самих себе. Але насправді в житті хлопці й дівчата зовсім інші. Тож якщо люди так подумали - акторство дійсно вдалося! Хочу висловити подяку усім, хто повірив у цей проект і підтримав нас. Без цих людей ми б не змогли здійснити наш задум.


 


Переглядів: 6100
Поширень: 0