В Україні добровільно сплачується 96% податків

З початку року платники внесли до зведеного бюджету 213,5 млрд. грн. 96% цієї суми сплачено ними добровільно. Лише 5,5 млрд. грн.. стягнуто примусово, і тільки 3,8 мільярдів надійшло за результатами контрольно-перевірочних заходів. На переконання голови ДПС України Олександра Клименка, перенесення акценту податкової політики держави на добровільну сплату податків дало позитивні результати. Лояльне ставлення та рівні для всіх правила вітчизняного бізнесу дозволили продемонструвати високий рівень сумлінності та соціальної відповідальності. І хоча багато хто не вірив, що українські бізнесмени, яких позбавили жорсткого контролю, стануть платити податки, практика довела, що скептики помилялися.

Завдання податківцям на найближчу перспективу визначено

Їх окреслив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Насамперед, він наголосив на необхідності продовжувати діалог з бізнесом: «Нам слід пам’ятати, що наші підприємці, наш бізнес перебуває у непростій ситуації, коли у світі відбуваються такі складні процеси. Але він повинен продовжувати працювати». Ще один надзвичайно важливий напрямок діяльності ДПС – робота з відшкодування ПДВ. За словами Глави Уряду, ця робота активно ведеться впродовж двох років, і за цей час проблему частково вдалося вирішити: «Ми значно зняли напруження, пов’язане з заборгованістю з виплатою ПДВ. У поточному році ми продовжили позитивну динаміку – майже в два рази більше відшкодували ПДВ», - зазначив Микола Азаров. Також, за словами Прем’єр-міністра, необхідно провести серйозну роботу з адміністрування акцизного збору. Це стосується не тільки нафтопродуктів, але й підакцизних товарів, таких як лікеро-горілчаних виробів, тютюн.

Для алкогольного ринку – прозорі правила

У той час, як у всіх галузях економіки за січень-вересень цього року спостерігалось впевнене зростання, виробництво спирту скоротилося майже на 24, а лікеро-горілчаної продукції – на 18 відсотків. Відтак, зменшились і надходження від акцизного збору. Перший віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв каже, що йдеться не лише про об’єктивні чинники, а й про тінізацію економіки. І якщо не призупинити цю негативну тенденцію, то за рік бюджет недоотримає близько 2 млрд. грн. акцизу. Отож, за „лівий” спирт уряд обіцяє неприємні сюрпризи. Натомість ставить перед державними органами та виробниками алкогольної продукції спільне завдання – створити прозорі та зручні правила на цьому ринку.

Безготівкові розрахунки під контроль НБУ

Клієнти банків не повинні звітувати про доходи та майно, заявляють у Національному банку України. Для відкриття рахунків користувачам потрібні тільки копія паспорту та ідентифікаційний номер. Більше інформації банки мають вимагати лише від публічних осіб та іноземців. У той же час, Нацбанк хоче взяти під контроль ринок безготівкових розрахунків. Для цього регулятор навіть розробив спеціальний законопроект. Згідно із документом, наприклад, усі торговельні точки повинні встановити термінали для прийняття безготівкових розрахунків. Зауважимо, що банківські картки мають нині більше 30 мільйонів Українців. Втім, розраховуватися ними не поспішають. З початку року сума безготівкових операцій вже сягнула 34 мільйонів гривень.

Вінницькі платники збільшили платежі до бюджетів

Впродовж січня-жовтня 2011 року надходження до Держказни зросли на 508,7 млн.грн. або на 38,9% проти минулорічних і сягнули 1 млрд. 816,5 млн.грн. За цей же період до місцевих бюджетів надійшло 1506,8 млн.грн., що на 16,3% (211 млн.грн.) перевищує фактичні надходження січня-жовтня 2010 року. Загалом протягом 10 місяців 2011 року органами державної податкової служби Вінниччини мобілізовано до бюджетів усіх рівнів 3323,3 млн.грн., що на 719,6 млн.грн. або на 27,6% більше минулорічних показників.

У лідерах приросту надходжень – податок на прибуток…

Завдяки злагодженій роботі всіх структурних підрозділів органів державної податкової служби області, вдалося забезпечити приріст надходжень по податку на прибуток підприємств - на 67% (+155,4 млн.грн.). Дещо нижчі показники приросту спостерігаються з акцизного збору з вироблених в Україні товарів – 24,9% (+125,5 млн.грн.), податку на додану вартість – 21,7% (+112,8 млн.грн.), податку з доходів фізичних осіб – 19,6% (+189,9 млн.грн.), платі за землю – 20,1% (+31,8 млн.грн.) та єдиному податку для суб’єктів малого підприємництва –12,2% (+5,5 млн.грн.).

... а у сплаті податків – промислові підприємства

В галузевому розрізі найбільші суми податків до бюджетів усіх рівнів надійшли від промислових підприємств, їх частка надходжень у загальному обсязі становить 39,9%. Питома вага надходжень від платників, які займаються виробництвом електроенергії, газу та води склала 10%, торгівлі – 7,4%, транспорту та зв’язку – 5,2%, будівництва – 3,8 %, операціями з нерухомістю – 3,2%. Як і раніше, домінуюче положення в структурі надходжень Зведеного бюджету від підприємств промисловості належить харчовій галузі, ЇЇ доля складає 81,4%. Найбільшу питома вага в надходженнях харчової галузі належить підприємствам лікеро-горілчаної промисловості – 68,2%. Основним платником галузі є ДП Українська горілчана компанія “Nemiroff”, якою сплачено до Зведеного бюджету у січні-жовтні року 704,8 млн.грн. Це на 128,1 млн.грн. більше відповідного періоду 2010 року.

Замість збитків, майже 1,5 млн.грн. прибутків

Саме стільки задекларували впродовж січня-жовтня 2011 року 45 збиткових підприємств Вінниччини, після заслуховування на зібраннях робочих груп, що діють при податкових інспекціях. Всього, з початку року, таких засідань було 378 і на них було запрошено посадових осіб 863 підприємств. З них 140 збиткових, 37 СПД, що декларують відсутність об’єкта оподаткування з податку на прибуток та 686 підприємств з низьким рівнем податкової віддачі. Отож, зрозумівши власні помилки, ще 10 платників, що звітували про відсутність об’єкта оподаткування, задекларували оподатковуваний прибуток в сумі 70,4 тис.грн. Окрім того, 294 малоприбуткових підприємств збільшили платежі до бюджету з податку на прибуток у сумі 7,7 млн. гривень.

З початку року на Вінниччині новостворених платників стало на 6,5 тис більше

Станом на 01.11.2011 в органах державної податкової служби Вінницької області перебувають на обліку 127210 платників податків, з них 28522 – юридичні особи та 98688 – фізичні особи-підприємці. Як і раніше, найбільша кількість платників перебуває на обліку в ДПІ у м. Вінниці – 50777 платників податків або 40% від загальної чисельності. Загалом з початку 2011 року в органах державної податкової служби було зареєстровано 6550 новостворених платників податків, з них 1265 – юридичних осіб та 5285 – фізичних осіб-підприємців. Знято з обліку в зв’язку з припиненням діяльності 8202 платників податків, з них – 674 юридичних осіб та 7528 - фізичних осіб-підприємців.

Щодо платників податку на додану вартість, то станом на 01.11.2011 в органах державної податкової служби Вінницької області перебувають на обліку 5527 платників податку на додану вартість, із них – 4578 – юридичні особи (83%) та 949 – фізичні особи-підприємці (17%).

Багаті будуть платити більше?

Реформи соціальної сфери будуть проходити легше, якщо заможна частина суспільства докладе зусиль для наповнення державного бюджету. Про це заявляє Віце-прем’єр-міністр України – Міністр соціальної політик Сергій Тігіпко. Урядовий законопроект, яким передбачено оподаткування заможних людей, зокрема, передбачає оподаткування дорогих автомобілів, літаків, мотоциклів та інших предметів розкоші і елітного майна. У результаті його реалізації, до державного бюджету додатково надходитиме близько 800 (восьмисот) мільйонів гривень щороку, які будуть спрямовані на виплату пенсій. Окрім цього документу днями буде презентовано ще два законопроекти: про додаткове оподаткування операцій з класичними офшорними зонами та щодо реформування пільг за професійною ознакою, зокрема, про їх зменшення для народних депутатів, членів Кабінету Міністрів, працівників Адміністрації Президента.

Задля підтримки суб’єктів малого бізнесу

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону "Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні". Документ спрямований на: забезпечення сприятливих умов розвитку малого і середнього підприємництва; розвиток суб\'єктів малого і середнього підприємництва в цілях формування конкурентного середовища в економіці України; стимулювання інвестиційної та інноваційної активності суб\'єктів малого та середнього підприємництва; сприяння суб\'єктам малого і середнього підприємництва в просуванні вироблених ними товарів тощо. Проектом пропонується встановити єдині підходи до регулювання відносин, що виникають між підприємцями та органами влади у сфері розвитку та державної підтримки малого і середнього підприємництва, визначити поняття "суб\'єктів малого і середнього підприємництва", інфраструктури його підтримки, види і форми такої підтримки.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи

та звернень громадян ДПА у Вінницькій області


Переглядів: 4338
Поширень: 0