Cпівробітники податкової міліції ДПС у Вінницькій області провели обшук в офісі вінницького товариства з обмеженою відповідальністю, що спеціалізується на послугах із будівництва та проектування. Підставою для проведення слідчих дій стало рішення суду м. Миколаєва: посадовці вінницького товариства обґрунтовано підозрюються у веденні фінансово-господарських операцій із місцевою фіктивною фірмою.

В ході розслідування встановлено, що протягом року вінничани регулярно замовляли та оплачували будівельні, будівельно-монтажні та проектні роботи у миколаївської фірми на загальну суму понад 3,2 млн. грн., дану суму, відповідно, включали до витрат. Між тим, в ході відпрацювання отримано відомості, що зазначене підприємство входить до складу конвертаційного центру. Воно не знаходиться за юридичною та фактичною адресами та зареєстровано на підставну особу. За свідченнями директора, первинні бухгалтерські документи, в тому числі по взаємовідносинах із вінницьким ТОВ від свого імені не підписував, фінансово-господарською діяльністю підприємства не займався. Таким чином, використовуючи фіктивні фірми, вінничани умисно, з корисливих мотивів вивели з-під оподаткування більше 3 млн. грн., в тому числі понад 500 тисяч гривень податку на додану вартість.

Втім, це далеко не єдине порушення закону, у якому податківці підозрюють ТОВ. У провадженні слідчого управління податкової міліції ДПС у Вінницькій області перебуває кримінальна справа за ч.3 ст. 212 Кримінального кодексу України щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, порушена відносно керівника згаданого товариства. В ході проведення оперативних заходів встановлено, що за тією ж схемою – замовляючи послуги у кількох східноукраїнських фірм із явними ознаками фіктивності – директор фірми незаконно завищував валові витрати, таким чином виводячи кошти з-під оподаткування. В даному разі мова йде про понад 2,6 млн. грн. несплачених податків на прибуток та на додану вартість, що підтверджується актами перевірок. Загалом же на сьогодні податківцями встановлено більше 5 фірм із ознаками фіктивності, з якими вінницька фірма вела фінансово-господарські операції. Встановлено також, що частина переведених на рахунки фіктивних фірм коштів поверталася на товариство у вигляді готівки. Податківці підозрюють керівника товариства у користуванні послугами конвертаційного центру.

Ольга Шишківська

старший інспектор з ОД штабу управління податкової міліції ДПС у Вінницькій області



Переглядів: 3928
Поширень: 0