Колись, приїхавши до Вінниці, відомий політик Дмитро Табачник на нараді сказав золоту фразу: "Економіка - це жінка, і я знаю, куди її поцілувати, щоб вона розцвіла". Куди цілували економіку владні мужі у останні роки, - невідомо, але те, що довели її до кризи - факт. Аби якось збудити і розворушити економіку, або хоча б не дати їй віддати кінці, при губернаторові створено антикризову раду - керівники області та фіскальних органів збиратимуться щопонеділка о 14.00 і мізкуватимуть про це. Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський відзначив:
- Чому ми створили раду? Бо відчуваємо, що реальний сектор економіки почав охолоджуватись. В умовах кризи Нацбанк повинен розігрівати економіку шляхом зменшення ставки рефінансування. Адже кредити під 27-29 відсотків  просто її руйнують. Ми приймемо рішення на мотивацію кредитування банками підприємств. Зараз же маємо суттєве зменшення кредитування області - за минулий тиждень банки профінансували всього на 50 млн. грн., а раніше - по 200 млн. грн. кредитували. Такого не було з 2000 року.

Особливо складною є ситуація у сільському господарстві, переробній та будівельній галузях. Економіка області на 60% - це переробна галузь, негативними тенденціями в якій є відсутність обігових коштів і дешевих кредитів. Рекордний урожай, зібраний цього року аграріями, не виправдав очікувань - адже цьогорічна  цінова позиція по всіх групах сільськогосподарської  продукції - одна з найгірших за останні роки. 

- Ми повинні прокредитувати переробників, які через купівлю продукції прокредитують сільське господарство, -  сказав Олександр Домбровський.

Непрості часи переживає і будівельна галузь - обсяги зменшуються, а як діє   влада? За словами губернатора, " ми  моніторимо ситуацію по кожному підприємству будівельної галузі". Олександр Домбровський  розсекретив кроки влади щодо  вірогідного банкрутства підприємств:
- Ми домовились із фіскальними інституціями щодо обережної політики стосовно процедури банкрутства підприємств. Вона відбуватиметься в ручному режимі -  якщо вичерпаються всі ресурси підтримки, то лише після обговорення на засіданні антикризової ради.

Що ж, ручна робота цінувалася у всі часи... Навряд чи це втішить людей, котрі втратили роботу чи працюють другий місяць без зарплат. За словами губернатора, в області скорочено всього 106 чоловік, у відпустки за власний рахунок відправлено 1350 працівників, а ще 2,5 тисяч чоловік працюють неповний робочий день. Зате "повний стоп" дала обласна влада ремонтам та облаштуванню чиновницьких "гніздечок", заборонивши купівлю меблів і техніки  у кабінети, автомобілів. По всіх управліннях, державних установах  проводиться інвентаризація штатного розпису, пенсіонерів відправляють на відпочинок, вакансії не заповнюють. Губернатор пообіцяв оптимістичне завершення нинішнього року: всі соціальні виплати будуть виконані. Наступний рік прогнозувати важко - немає Держбюджету. Гряде "етап непопулярних рішень"...


Переглядів: 3246
Поширень: 0