Зниження ставок міжбанківської комісії interchange привело до падіння доходів банків-власників великих мереж банкоматів, які почали шукати способи компенсувати скорочення прибутковості.

 Банкіри поскаржилися в НБУ, що їхні клієнти не можуть зняти в банкоматах ПриватБанку за картками Visa більш ніж 100 грн за одну трансакцію. Такі обмеження здатні збільшити кількість трансакцій і, як наслідок, комісійний доход, тому аналогічні обмеження можуть бути введені і іншими банками, побоюються учасники ринку.

Клієнти банків вже відчули зниження платіжними системами комісії interchange, яку банки-емітенти карток платять банкам-власникам банкоматів за видачу готівки.

Ще 10 червня система Visa знизила interchange за всіма своїми картками з рівня 1%+3 грн до 0,5%+2 грн, а система MasterCard 1 червня ввела продукт Debit MasterCard з комісією всього в 2 грн. У результаті у власників банкоматних мереж різко впали доходи від цих операцій, в першу чергу у банків з великими мережами, і вони почали шукати способи збільшити кількість трансакцій.

В ході засідання ради Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА банкіри заявили, що ПриватБанк, який володіє найбільшою мережею у 7850 банкоматів, обмежив зняття коштів з карток Visa інших банків сумою 100 грн за одну трансакцію.

Один з банкірів після наради повідомив, що, за його інформацією, ПриватБанк ввів обмеження 15 червня, а вони дізналися про це зі скарг клієнтів. Рішення ПриватБанку банкіри не схвалюють, але вважають законним, оскільки дотримується денний ліміт Visa з видачі готівки в 200 євро (2 тис. грн). Ввести ліміт видачі готівки за картками MasterCard банки не зможуть, оскільки система буде їх за це штрафувати. Банкіри не могли поставити питання ПриватБанку, оскільки його представника  не було на нараді, а заступник директора департаменту платіжних систем НБУ Станіслав Широчин на їхні скарги відповів лише, що "позиція ПриватБанку центробанку не подобається".


Переглядів: 5121
Поширень: 0