Стати повноцінним кредитором України можна буде завдяки появі нового інструменту – казначейських зобов’язань. Новий різновид валютних цінних паперів орієнтований саме на населення, а розмір перших емісій, за даними Міністерства фінансів, становитиме близько 200-300 млн. дол. США.

Куди вкласти гроші, аби не втратити нажите – питання, що турбує майже не кожного пересічного громадянина. Нажаль, історично склалося, що далеко не всі українці довіряють банківській системі і тому не поспішають класти власні гроші на депозити – чи то гривневі, чи то доларові. Пересторогу викликає, перш за все, невпевненість у тому, що в разі будь-яких проблем у банка, вкладені гроші вдасться повернути. Хоча, заради об’єктивності, варто зазначити, що протягом останнього часу кількість депозитних вкладів населення поступово збільшується.

Ще одним шляхом збереження і примноження грошей міг би стати фондовий ринок. Але люди не поспішають вкладати гроші у акції вітчизняних підприємств, оскільки цей ринок в Україні недостатньо розвинутий і має великі ризики.

Саме через це чималі суми українці досі зберігають вдома у валюті, втрачаючи від інфляції та ризикуючи втратити все внаслідок крадіжки або нещасного випадку. Проте, вже незабаром проблему збереження власних статків можна буде вирішити цивілізовано й з користю для усіх. За сприяння Міністерства фінансів України та Національного банку України на грошовому ринку з’являється новий, надзвичайно привабливий інвестиційний інструмент – валютні казначейські зобов’язання.

На початку липня поточного року парламент дозволив здійснювати емісію казначейських зобов\'язань України в іноземній валюті, прийнявши відповідний закон «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок» щодо казначейських зобов\'язань». Вони мають стати надзвичайно привабливим інструментом інвестування для населення, адже гарантом виконання зобов’язань перед вкладниками виступатиме сама держава, а відсотки за такими паперами платитимуть вищі, аніж зараз дають комерційні банки.

Тривалість таких запозичень буде різною – від року до двох, трьох, і навіть більше. Окрему зацікавленість у потенційних вкладників повинен викликати той факт, що у разі будь-яких форс-мажорних обставин відшкодування вкладів відбуватиметься у повному обсязі, на відміну від депозитних вкладів, де Фондом гарантування вкладів відшкодовується тільки 150 тис. грн., навіть якщо сума вкладу була значно більшою.

До цього ж, користь від появи такого фінансового інструменту матимуть не тільки громадяни. Інвестиції українців допоможуть пожвавити економіку держави, залучивши до неї кошти, які зараз знаходиться «під матрацами» і не працюють ані на людей, ані на країну.

Довідка:

Казначейське зобов\'язання України - державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, посвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов\'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов\'язань України.

Обсяг емісії казначейських зобов\'язань України у сукупності з емісією державних облігацій внутрішніх державних позик України не може перевищувати граничного обсягу внутрішнього державного боргу та обсягу пов\'язаних з обслуговуванням державного боргу видатків, визначених законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Погашення та сплата доходу за казначейськими зобов\'язаннями України гарантується доходами Державного бюджету України.

Емітентом казначейських зобов\'язань України виступає держава в особі Міністерства фінансів України за дорученням Кабінету Міністрів України.



Переглядів: 4100
Поширень: 0