Незважаючи на гарний врожай цукрового буряку стабільності в цінах на цукор пообіцяти ніхто не може. Про це повідомив начальник головного управління економіки облдержадміністрації Андрій Гижко під час прес-конференції присвяченій «Підсумкам соціально-економічного розвитку області за 9 місяців поточного року».

За словами А. Гижка, протягом січня-серпня 2012 року рівень виробництва промислового сектору області перевищив минулорічні показники на 10,6%. Приріст забезпечили такі домінуючі галузі промисловості, як добувна – 109,8%, харчова – 103,5%, хімічна – 106,7%, виробництво готових металевих виробів – 103,1%, виробництво та розподілення електроенергії, газу і води – 137,2%.

Є й проблемні галузі, які не вийшли на минулорічний рівень обсягу виробництва промислової продукції. Так, легка промисловість зменшила обсяги виробництва на 18,5% . Це зумовлено тим, що фабрики зорієнтовані на європейський ринок і через нестабільність на ньому зменшилась кількість замовлень із закордону. Також, вплинуло внесення змін до митного кодексу України, які стосуються порядку розмитнення та замитнення товарів. Облдержадміністрація вже підготувала звернення до керівництва держави та митної служби щодо змін та спрощення процедури оформлення продукції для підприємств легкої промисловості. Через скорочення обсягів будівництва виробництво будівельних матеріалів скоротилось на 13,4%. В порівнянні з минулими роками банки вже не так активно видають кредити на будівництво, але завдяки новій програмі уряду щодо доступного житла відбулись і позитивні зміни.

Вінниччина є однією з лідерів із оформлення кредитів на доступне житло, адже, на сьогоднішній день, повністю оформлено 48 кредитів і ще тривають роботи із залучення бажаючих отримати кошти на помешкання. За цією програмою держава сплачує 13%, а позичальник лише 3% протягом 30 років. Програма отримує вже багато схвальних відгуків, а це сприяє збільшенню обсягів будівельних робіт і, відповідно, виготовлення різних будматеріалів. Через пріоритетність у великої частини населення електронних носіїв інформації на підприємствах галузі діяльності випуск друкованої продукції скоротився на 8,9%.

А.Гижко також відмітив, що облдержадміністрація супроводжує 74 великомасштабних проекти, а це біля 18 мільярдів гривень. Вони реалізовуються на всій території області. Зокрема, після майже шестирічного простою запрацював Гайсинський консервний завод, де створено 150 робочих місць. Масштабні реконструкції відбулись в ряді молокозаводів. В облдержадміністрації створена з березня робоча група, яка слідкує за ціною та якістю молока. Вже протягом місяця працює оновлений Хмільницький молокозавод, який завдяки новому обладнанню відповідає не тільки українським, а й європейським стандартам. Проведені ремонтні роботи та замінено обладнання на Погребищенському та Калинівському маслозаводах. Цілий ряд інвестиційних проектів реалізовується у Липовецькому районі, деякі з них незабаром будуть відкриті. Так, проводяться пусконалагоджувальні роботи й розпочинає працювати завод із переробки фруктів на соки та концентрати.

Проведені переговори з компанією, яка будуватиме завод, який вироблятиме крохмаль з картоплі та кукурудзи. За попередніми планами з наступного року планується розпочати його виробництво. На цих двох об’єктах створяться нові робочі місця. Так, на заводі із переробки картоплі планується створити 40 робочих місць, а кукурудзи – 60. У смт. Турбов готовий до експлуатації пелетний завод, який вже виготовив перші партії продукції. У Вендичанах завершується будівництво сонячної електростанції і проводиться монтаж панелей. На 60% готова сонячна електростанція під смт. Літин.

В цьому сезоні працюють 9 цукрових заводів. Вже викопано більше мільйона тонн цукрового буряку, з яких вже виготовлено 120 тисяч тонн продукції. За підрахунками, область в цьому році, як і в минулому, із виробництва цукру планує вийти на показник близько 385 тисяч тонн. На сьогоднішній день, на Кирнасівському цукровому заводі працюють 120 осіб, проводяться ремонтні роботи і в наступному сезоні він відновить будівництво. Також готове проектне рішення і виділена ділянка під будівництво нового цукрового заводу у селищі Шпиків. Оскільки населений пункт ще не газифікований, то планується будівництво газорозподільчої станції в селі Винокурня на межі трьох районів. Наразі ведуться переговори з представниками Нафтогазу України.

Відновлення, реконструкції, будівництво підприємств веде до збільшення кількості робочих місць та росту надходжень коштів до бюджету області – наголосив Андрій Гижко.



Переглядів: 4406
Поширень: 0