Золото завжди в ціні

Світова фінансова криза принесла розорення багатьом інвесторам, котрі вклали в акціі та облігації європейських та американських компаній: багато з гігантів, що вважалися непотоплюваними, збанкрутували та були придбані задешево конкурентами, котирування паперів навіть стабільно працюючих компаній обвалились. Але були і ті, хто навіть в цей час залишився з хорошим прибутком — інвестори, що вклалися в золото.

Ось конкретний приклад: в 2008 році індекс S&P 500, до якого входять папери найбільших американських компаній, просів на 38%, британський FTSE 100 втратив 33,5%, нафта з найвищих рівнів в середині року здешевіла майже втричі. А ось золото в тому ж році подорожчало на 5,8% и ще на 24,4% - в 2009-у.

Із скасуванням “золотого стандарту” на початку 1970-х, коли у світі почались ринкові торги золотом, вартість цього металу зросла майже в двадцять разів. Причому тільки з 2000 року і до сьогодні золото подорожчало майже в сім разів. Причини зростання цін прості: як інвестиційний інструмент, золото має багатовікову історію, люди по всьому світу цінують цей метал, обсяг його видобутку більш-менш постійний, а попит на нього постійно зростає — в останнє десятиріччя в основному за рахунок швидко багатіючих Китаю та Індії.

Нарешті, загальновизнано, що золото - це найпопулярніший “захисний актив” для інвесторів: коли вкладання в цінні папери надто ризиковані, а доля світових валют, таки як долар і євро, знаходиться під великим питанням, люди по всьому світу купляють золото. Саме тому останніми роками, не дивлячись на знецінення всього і вся, золото лиш продовжує дорожчати і зараз коштує як ніколи дорого —за троїцьку унцію золота (31 грам) просятьблизько $1800.

Інвестори надають перевагу металу

Все вказує на те, що золото буде залишатися в ціні і усі наступні роки — принаймні доти, доки не закінчиться нинішня затяжна світова економічна криза. Європа продовжує занурюватись у рецесію, і навіть економіки найсильніших країн Євросоюзу — Німеччини та Франції — близькі до спаду, не справляючись з тягарем проблем, що прийшли від південних сусідів — Греції, Іспанії, Португалії та Італії. На цьому фону інвестувати в євро та номіновані в цій валюті активи — навряд гарна ідея: саме майбутнє загальноєвропейської валюти знаходиться під дуже великим питанням.

Схожі проблеми і у долара: переобрання на пост президента США Барака Обами означає, що його курс на допомогу американській економіці за рахунок “кількісного пом\'якшення” (тобто планомірної девальвації американської валюти) буде продовжено. А це значить, що золото відносно долару буде дорожчати.

В цьому експерти сходяться. Консенсус-прогноз учасників конференції Лондонської асоціації торговців дорогоцінними металами, яка відбулась в середині листопада і зібрала представників найбільших світових банків та компаній, що спеціалізуються на торгівлі дорогоцінними металами — до вересня 2013 року унція золота коштуватиме $1849, на 6% вище, ніж зараз. Деякі аналітики більш оптимістичні: на думку Тома Кендалла з CreditSuisse, до $1800 за унцію золото подорожчає вже в цьому році, а в наступному може вирости до рекордних $2000. А GoldmanSachs прогнозує, що впродовж найближчого року ціна унції виросте до $1940.

Золото в монетах

Вкластися в золото можна різними способами: просто придбати золоті злитки або відкрити в банку “металевий рахунок”, величина котрого буде залежати від ціни на золото. Рік тому Нацбанк України запропонував більш зручний спосіб — інвестиційні монети, зроблені з золота та срібла вищої проби. За даними НБУ, за десять місяців цього року українці купили 13 500 таких монет на 40 млн. гривень. І попит на такі монети зростає з кожним днем.

Інвестиційні монети являють собою, по суті, золоті злитки, однак вони мають певний номінал, як і звичайні монети. Теоретично ними можна розрахуватися як звичайними грошима, але навряд хтось буде так робити: номінали монет, як правило, на порядок менше вартості металу, з якого вони зроблені. Прибуток від інвестування в такі монети формується в разі збільшення ціни на них: купивши монету дешево, в разі зростання цін на золото на світовому ринку можна продати її дорожче.

У інвестиційних монет є ряд переваг порівняно з іншими способами інвестування в золото. В першу чергу, це широка мережа пунктів, де їх можна купити або продати. Зараз інвестиційними монетами торгують 33 банки, в тому числі - Ощадбанк, «Фінанси та кредит», Укргазбанк, «Хрещатик». Кількість банків, що торгують монетами, буде зростати: НБУ веде відповідні переговори з кількома великими банками з великою кількістю відділень. По-друге, максимальна ліквідність монет: фактично вони продаються по ціні дорогоцінних металів, що в них містяться, а значить, продати їх можна в будь-який момент по справедливій ціні. І по-третє, при операціях з інвестиційними монетами діє пільгове оподаткування, тобто громадянам не доведеться платити додаткові гроші при їх купівлі або продажу.

Саме ці обставини і пояснюють високий попит на інвестиційні монети серед українців.

“Ці монети зараз викликають великий інтерес, оскільки вони зроблені з металів високої проби, що приваблює як пересічних громадян, так і нумізматів, а кон\'юнктура ринку золота зараз вкрай сприятлива. Розуміючи це, люди хочуть заробити на цьому, використовуючи інвестмонети”, - зазначив старший радник голови правління “Альфа-банку” Роман Шлек. За його словами, золото завжди буде привабливим інструментом накопичення та збереження капіталу, на відміну від вкладень в іноземні валюти.

В кінці минулого року Нацбанк випустив в обіг п\'ять різних інвестиційних монет — вагою в одну унцію, в половину, чверть та одну десяту унції, зроблені з золота, а також срібну монету вагою в одну унцію. Номінал цих монет складає відповідно 20, 10, 5, дві і одну гривню. На реверсі монети зображений архангел Михаїл, на аверсі — малий герб України, емблема Нацбанку, номінал, проба металу та вага монети.



Переглядів: 4200
Поширень: 0