Міські бюджети на сьогоднішній день постійно зустрічаються з проблемою недостатнього фінансування капітальних видатків на розвиток міст. Тим часом інфраструктурні проблеми у містах накопичуються. Щоб зупинити у Вінниці ускладнення ситуації у 2006 році Вінницька міська влада вперше залучила до бюджету розвитку додаткові кошти у вигляді запозичень у формі облігацій внутрішньої місцевої позики. Дві серії облігацій були розміщенні у 2007 році і одна – у 2008-му. На сьогоднішній день Вінниця чітко виконала усі свої фінансові зобов’язані, пов’язані з позикою. Жодної затримки по виплаті відсотків за облігаціями 2006-2008 років у міста не було. На ці цілі використовується менше 1% коштів міського бюджету (при допустимій нормі 10%, встановленій чинним законодавством). Заборгованість погашалась відповідно до визначеного графіку.

26 листопада 2012 року Вінницька міська рада повністю погасила облігації серії F, які були випущені у 2008 році на суму 10 мільйонів гривень. Їх погашення було заплановане на 2011 рік, але через об’єктивні причини виникла необхідність у реструктуризації боргу і продовженні терміну його виплати до грудня 2012 року.

Використання запозичень органами місцевого самоврядування чітко регулюється державою. Без погодження Міністерства фінансів України, яке оцінює доцільність запозичень і здатність муніципалітету виконати взяті на себе фінансові зобов’язання, випуск муніципальних облігацій неможливий. Міністерство також слідкує за цільовим використанням залучених коштів та вчасними розрахунками.

Як показує світовий досвід, в умовах ринкової економіки муніципальні запозичення є одним з ефективних механізмів, який дозволяє вирішувати нагальні проблеми міст. Наприклад, у США більше 60% муніципалітетів застосовують цей інструмент. Широко розповсюджений досвід залучення додаткових ресурсів для вирішення актуальних проблем місцевого розвитку і у країнах Європи. Досвід випуску муніципальних облігацій набув розповсюдження і в Україні, здебільшого починаючи з 2003 року. Серед міст, які уже мають такий досвід, - Бориспіль, Житомир, Донецьк, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Київ, Луганськ, Луцьк, Львів, Миколаїв, Одеса, Суми, Тернопіль, Харків, Черкаси та інші.

Позитивна кредитна історія міста Вінниці дозволяє і надалі використовувати механізм запозичень для якнайшвидшого вирішення найбільш нагальних проблем міського розвитку.



Переглядів: 3269
Поширень: 0