Якщо звернутись до історії, то дізнаємось, що перший касовий апарат, винайдений братами Рітті, був у вигляді годинникового циферблата. Втім, сьогодні до техніки існує ціла низка вимог, які повсякчас підвищуються. З 1-го січня 2013 року у відповідності до вимог абзаців 2 - 4 п. 7 ст. 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» запроваджується обов\'язкове подання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) до органів державної податкової служби в електронному вигляді.

Детальніше про це розповіла голова ДПС у Вінницькій області Ірина Зленко

Для довідки: На Вінниччині 6783 суб’єкти господарювання використовують реєстратори розрахункових операції (РРО)

Ірино Володимирівно, у чому полягають переваги запровадження електронної касової стрічки?

Перш за все хочу запевнити читачів, що нові технології – це не важка повинність, а вагома прерогатива для представників малого та середнього бізнесу. Це стосується і використання так званих касових апаратів, тобто реєстраторів розрахункових операцій. Переваг запровадження електронного звітування, безумовно, чимало. Новий сервіс позбавить суб’єктів господарювання необхідності закуповувати і зберігати протягом 3-х років сотні кілограмів паперової контрольної стрічки. До того ж автоматична передача інформації значно спрощує процес звітування до податкової. Зручності при цьому обопільні і для податківців, і для суб’єктів господарювання. Адже електронне звітування надасть можливість дистанційного контролю за суб’єктами господарювання, що здійснюють розрахунки у готівковій формі, та дозволить звести до мінімуму кількість перевірок таких платників.

Ірина ЗленкоЯким чином відбуватиметься такий перехід до передачі даних РРО в електронній формі?

Щоб передавати електронну стрічку, необхідно або замінити старий касовий апарат більш сучасним, або використовувати наявний касовий апарат, обладнавши його спеціальним модемом. Копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарату або пам’яті модему, який до нього приєднаний. Один раз на добу цей звіт автоматично передаватиметься до серверу обробки інформації ДПС. Модем (окремий або у складі реєстратора розрахункових операцій пристрій), призначений для передачі копії сформованих реєстратором розрахункових операцій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків в електронній формі по дротових або бездротових каналах зв\'язку, до складу якого входить пам\'ять для тимчасового зберігання цих копій.

Який економічний ефект для нашого регіону очікується від запровадження цієї норми?

За прогнозами податкових аналітиків таке нововведення сприятиме детінізації діяльності, підвищенню відповідальності перед покупцями, якості товарів і обслуговування, захисту прав споживачів. Адже кожен з нас бажає бути впевненим у якості отриманих послуг та придбаних товарів. При цьому касовий чек – це єдине документальне підтвердження для споживача, яке може гарантувати законний захист його прав.

Чи передбачено час на адаптацію для представників підприємництва? Адже впровадження чергових новацій теж потребує набуття певних навичок та вміння працювати в нових технологічних умовах.

Наступного року, коли бізнес активно впроваджуватиме цю новацію, фактичні перевірки проводитимуться у виняткових випадках. Водночас тим, хто не декларував реальні виторги, доведеться змінити своє ставлення до сплати податків. Дистанційна та автоматична передача даних РРО на спеціальний сервер ДПС України дозволить щодоби отримувати інформацію про готівкові операції по кожному суб’єкту господарювання. Відтак порушників у сфері готівкового обігу виявлятимуть шляхом аналітичних розрахунків. Кількість фактичних перевірок за цих умов буде мінімальною і виключно за потребою підтвердити виявлені порушення. На моє переконання, така форма взаємодії з бізнесом сприятиме підвищенню іміджу податкової служби і ступеня довіри платників податків до податківців.



Переглядів: 4273
Поширень: 0