Відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків)», Національний банк України має право встановлювати граничну суму розрахунків.

Проаналізувавши міжнародний досвід, зокрема США, країн ЄС, деяких країн СНД, Національний банк України розробив проект постанови про встановлення граничної суми готівкового розрахунку. Зазначеним документом пропонується встановити граничну суму готівкових розрахунків на рівні 150 000 гривень.

Заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська підкреслила, що основною метою встановлення граничнoї суми готівкових розрахунків є скорочення готівкових розрахунків, створення комфортних умов розрахунків та зменшення проявів тіньової економіки.

Проект постанови Правління Національного банку України передбачає встановлення граничної суми готівкових розрахунків для фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) за одним або кількома платіжними документами в розмірі 150 000 гривень. Розрахунки між зазначеними особами за товари (роботи, послуги), вартість яких перевищує 150 000 гривень, здійснюються тільки безготівково – шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або шляхом унесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки підприємств (підприємців).

Також у проекті вищезазначеної постанови передбачається встановлення граничної суми готівкових розрахунків між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150 000 гривень.

Як зазначила Віра Ричаківська, уведення обмежень у сумі 150 000 гривень не зачіпатиме інтересів більшості населення, оскільки стосуватиметься лише великих покупок (наприклад, придбання престижних автомобілів та мотоциклів, яхт, літаків, будинків, коштовностей).

Ті громадяни, у яких не відкрито рахунки в банках, можуть придбавати товари (роботи, послуги) за готівку, якщо сума розрахунку не перевищує 150 000 гривень. Громадяни, у яких відкрито рахунки, можуть здійснювати безготівкові платежі.

Маючи на меті придбання товарів (робіт, послуг), сума яких перевищує 150 000 гривень, громадяни, як правило, певний час акумулюють обсяги готівки на банківських рахунках, ураховуючи таким чином свої економічні інтереси та забезпечуючи схоронність заощаджень.

Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється достатньо високий рівень готівкових розрахунків для того, щоб пересічні громадяни, які здійснюють покупки в торговельних мережах, не відчули дискомфорту.

Віра Ричаківська повідомила, що Національний банк України очікує на зауваження та пропозиції до проекту регуляторного акта, що розміщений на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України, до 8 квітня 2013 року на поштову адресу: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Департамент готівково-грошового обігу Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національного банку України.



Переглядів: 4613
Поширень: 0