6 червня 2013 року Правління Національного банку України ухвалило рішення про зниження облікової ставки з 10.06.2013 року на 0,5 відсоткового пункту – до 7% річних.

Такий крок Національного банку України зумовлений прагненням закріпити позитивні тенденції в монетарній сфері та надати завдяки цьому поштовх для активізації процесів економічного розвитку. Зокрема впродовж 2013 року споживча інфляція в державі залишається на рівні, близькому до нуля; поліпшуються ринкові очікування; знижується вартість коштів; стабільно зростає депозитна база банківської системи, насамперед за рахунок коштів у національній валюті.

Переконаний, рішення про зниження облікової ставки буде позитивно сприйняте ринком та стимулюватиме збільшення обсягів кредитування. А разом з іншими заходами Національного банку та Уряду це підвищить економічну активність у державі та сприятиме стабільності банківської системи”, – вважає Голова Національного банку України Ігор Соркін.

Останній раз облікова ставка Національного банку України змінювалася 23 березня 2012 року – з 7,75% до 7,5% річних. З травня минулого року вартість основних операцій з рефінансування, а саме, щотижневі тендери на термін до 14 днів, визначається на рівні облікової ставки.

Довідково:

Відповідно до Закону України “Про Національний банк України” облікова ставка – це один із монетарних інструментів, за допомогою якого Національний банк України встановлює для банків та інших суб’єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів.

Облікова ставка є базовою процентною ставкою щодо інших процентних ставок Національного банку України. Вона використовується центральним банком одночасно як засіб реалізації грошово-кредитної політики та як орієнтир ціни на гроші.



Переглядів: 3027
Поширень: 0