Як повідомляє начальник Головного управління Міндоходів у Вінницькій області Ірина Зленко, впродовж січня-травня 2013 року 6 суб’єктів підприємництва регіону скористалися можливістю отримання відшкодування податку на додану вартість у автоматичному режимі. Всього їм було відшкодовано 11,2 млн.грн. податку на додану вартість, що складає майже 8 відсотків усієї суми відшкодованого ПДВ.

Однак, як наголошує Ірина Зленко на Вінниччині таких суб’єктів підприємництва, котрі мали б право на ПДВ-автоматом могло б бути і більше, Принаймні на 38, за умови дотримання критеріїв відповідності, визначених нормами Податкового кодексу України. Зокрема, половина із цих платників (19) поскупившись, не досягли розміру середньої заробітної плати, яка мала б бути не меншою 2,5 розміру мінімальної заробітної плати. Нині це 2867,5 грн. У інших 5 підприємств обсяг експортних операцій був меншим 40 відсотків загального обсягу продаж. Наявність податкового боргу завадила отримати ПДВ у автоматичному режимі ще 3 вінницьким платникам. 2 підприємства мали розбіжності між сумою власного податкового кредиту, сформованого за операціями з придбання товарів/послуг, та сумою податкових зобов’язань їхніх контрагентів за такими операціями.

Загалом впродовж січня-травня 2013 року платникам Вінниччини було відшкодовано 171,7 млн.грн. ПДВ. Це на 56,5 млн.грн. більше ніж за аналогічний період 2012 року. Із всієї суми 144,5 млн.грн. повернуто на розрахунковий рахунок, 26,6 млн. грн. – в рахунок майбутніх платежів.

Разом з тим, за результатами контрольно-перевірочної роботи із заявлених до бюджетного відшкодування сум упереджено ПДВ в розмірі 5,32 млн.грн., в тому числі заявлених на розрахунковий рахунок 5,3 млн. грн., в рахунок погашення платежів з ПДВ 20 тис. грн.

Отож, Ірина Зленко рекомендує суб’єктам підприємницької діяльності Вінниччини особисто переконатися у перевагах автоматичного відшкодування податку на додану вартість. А для цього більш ретельно працювати над дотриманням критеріїв відповідності, визначених Податковим кодексом.



Переглядів: 3603
Поширень: 0