Як відомо, з 1 жовтня функції по адмініструванню єдиного соціального внеску перейшли від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів України. За даними Міндоходів, в наступному році планується забезпечити надходжень від сплати ЄСВ на рівні 240 млрд грн, що на 43 мільярди більше запланованого на нинішній рік.

У планах Міндоходів – зменшення ставки та спрощення звітностіЗа рахунок чого відбудеться таке зростання? Чи не потягне за собою збільшення тиску з боку Міндоходів, - про це, а також про деякі питання в адмініструванні соцвнеску, які сьогодні найбільше цікавлять самих платників розповів в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Вінницькій області Володимир Ліщенко.

 

Насамперед, зростання планується здійснити за рахунок декількох факторів. Зокрема, за рахунок поліпшення бізнес-клімату; очікуваного в наступному році підвищення заробітної плати. Важливим чинником є легалізація заробітної плати. Активізація роботи у цьому напрямку також принесе чималі кошти.

Зараз у Міністерстві доходів і зборів України активно працюють над удосконаленням вже існуючих процедур адміністрування ЄСВ, зокрема, над розширенням можливостей електронної звітності. Цей електронний сервіс значно спрощує та прискорює механізм подання звітів. Приміром, на Вінниччині переваги електронного звітування вже оцінили майже 99 % платників ПДВ та кожен третій платник єдиного податку. Послуги пунктів Акредитованого Центру сертифікації електронних ключів, які в нашій області діють при Вінницькій, Жмеринській та Крижопільській ОДПІ, розповсюджуються й на подання звітів по єдиному соціальному внеску. До речі, хочу акцентувати увагу, що для звітування платникам ЄСВ залишилось лише декілька днів, адже кінцевий термін подання звітності до органів Міндоходів за вересень - 21 жовтня.

 

Не секрет, що таке явище, як зарплата в „конвертах” виникло внаслідок завеликої ставки ЄСВ на фонд оплати праці. Чи передбачені у нашій країні преференції для роботодавців щодо сплати ЄСВ?

Так, законодавством (Закон України від 5 липня 2012 року № 5067 „Про зайнятість населення” - набрав чинності з 1 січня 2013 року) передбачено можливість компенсувати роботодавцям, які протягом року створювали нові робочі місця та працевлаштовували на них працівників 50% єдиного внеску, нарахованого на зарплату цих працівників, при умові, що рівень щомісячної зарплати не був менший, ніж три мінімальні зарплати. Отож, законодавча норма, яка стимулює роботодавців створювати нові робочі місця із працевлаштуванням громадян, й за це передбачає можливість отримати з бюджету компенсацію по сплаченому ЄСВ існує. Знижка з ЄСВ буде надаватися роботодавцям за підсумками 2013 року, при умові відсутності заборгованості з ЄСВ, працевлаштування працівників на новостворені робочі місця за направленнями центру зайнятості, наявності трудових угод на термін не менше двох років.

У разі зменшення штатної чисельності працівників або їх фонду оплати праці право на компенсацію роботодавець втрачає.

 

А як щодо розміру самої ставки по єдиному соціальному внеску?

 

Нині, залежно від типу платників, класу професійного ризику, податок становить від 36 до 49%. З нього нараховують страхові виплати і формують пенсії. Натомість в майбутньому цю ставку планується зменшити. Наразі у Міністерстві доходів із зборів шукають джерела фінансування, розраховують економічно-обгрунтовані розміри ставки. Адже, від її зменшення насамперед понесе втрати бюджет. Аби цього не відбулось, потрібно знайти відповідні компенсатори, які забезпечать його відповідне наповнення.

 

Чи змінився для підприємців порядок нарахування та сплати внеску у зв‘язку зі зміною адміністратора ?

 

Суттєвих відмінностей немає. Якщо громадянин зареєстрований приватним підприємцем на загальній системі оподаткування, й у нього не має найманих працівників, то розмір ЄСВ – 34,7% від суми доходу, отриманого від підприємницької діяльності. Нарахування проводиться по річній декларації, яка подається до органів доходів і зборів до 10 лютого наступного року. Протягом звітного року у терміни до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня та до 15 листопада єдиний внесок сплачується у вигляді авансових платежів в розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої від суми, визначеної для сплати авансових платежів по податку на доходи фізичних осіб від підприємницької діяльності.

Для підприємців на спрощеній системі оподаткування розмір єдиного внеску становить 34,7% суми, що визначається підприємцем самостійно, але є законодавчі обмеження – сума внеску не можу бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який визначається розрахунково як добуток мінімального розміру зарплати на розмір внеску та вона не справляється з доходу, який перевищує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, що дорівнює сімнадцяти розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом, на яку нараховується єдиний внесок.

Отже, розмір єдиного соціального внеску підприємця на єдиному податку, який не використовує працю найманих осіб за 4 квартал 2013 року становить не менше, ніж 1218 грн.67 коп. При цьому максимальна величина доходу, який оподатковується єдиним внеском, становить: у жовтні – листопаді п.р. – 19499 грн., у грудні 2013 року - 20706 грн.

 

Чи повинні сплачувати єдиний соціальний внесок члени фермерських та особистих селянських господарств?

 

Закон України від 08.07.2010р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов\'язкове державне соціальне страхування” не відносить членів фермерських та особистих селянських господарств до категорії платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Разом з тим, з метою набуття страхового стажу для отримання пенсії за віком такі громадяни можуть стати платниками ЄСВ добровільно. Якщо ж члени фермерських та особистих селянських господарств працюють у вказаних господарствах за трудовим договором (контрактом), то вони підлягають державному соціальному страхуванню на загальних підставах, а фермерське ( особисте селянське) господарство буде страхувальником для осіб, які працюють у нього, зі сплатою ЄСВ з найманих працівників у загальному порядку.

 

 

Якщо приватний підприємець сплатив суму єдиного соціального внеску до кінця року на рахунки Пенсійного фонду. Куди подавати річну звітність по ЄСВ – в Пенсійний чи вже у Міндоходів?

 

Оскільки з 1 жовтня 2013 року адмініструванням єдиного соціального внеску займається Міністерство доходів і зборів України, звітність за 2013 рік необхідно подавати до Центру обслуговування платників державної податкової інспекції за місцем обліку.



Переглядів: 5377
Поширень: 0