Близько 1 млн. 100 тис. гривень повернуло державній казні підприємство паливно-енергетичного комплексу Вінницької області, службові особи якого підозрювалися в несплаті податку на додану вартість та безпідставному формуванні податкового кредиту. Кошти відшкодовано в повному обсязі ще до того, як кримінальне провадження щодо умисного ухилення від сплати податків слідчими Головного управління Міндоходів у Вінницькій області було спрямоване до суду. Таким чином, провадження все таки було передане до суду, однак уже для звільнення від кримінальної відповідальності в порядку ч.4 ст.212 Кримінального кодексу України (у зв’язку з добровільним відшкодуванням завданих державі збитків).

Практика уникнення кримінального покарання через несплачені податки та збори шляхом добровільного повернення завданих збитків стає все більш поширеною. Так, якщо за минулі 10 місяців 2012 року слідчими ГУ Міндоходів у області до суду було спрямовано лише 2 подібних справи, то вже у нинішньому році з січня до листопада кількість проваджень збільшилася у п’ять разів – до 10.

- Не зважаючи на те, Кримінальний кодекс України після внесення змін не передбачає позбавлення волі за ухилення від сплати податків, фактів добровільного відшкодування завданих злочинною діяльністю збитків стало значно більше, - відзначає заступник начальника – начальник слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів у Вінницькій області Роман Кубай.

Загалом у нинішньому році сума повністю відшкодованих збитків за кримінальними провадженнями щодо несплати податків до бюджету та направлених в подальшому до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності, з початку року склала понад 6,6 млн. грн. Це на 3 мільйони більше, ніж у такому ж періоді минулого року.



Переглядів: 2904
Поширень: 0