Що потрібно знати про елементи захисту гривні ми спитали у начальника Управління експертизи та захисту грошей Департаменту готівково-грошового обігу Національного банку України Володимира Володимировича Тищенка.

Чи часто виявляються підробки українських грошей і наскільки вони якісні?

Підроблені банкноти гривні мають дуже низьку якість, оскільки вони виготовляються з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих принтерів. І якщо просто уважно роздивитися банкноту, можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти. Але для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, призначені для візуального контролю – це водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші захисні ознаки. Тобто уважне ставлення до грошей уже мінімізує ризики отримання підробленої банкноти. При перевірці справжності банкнот не потрібно поспішати і рішення щодо справжності банкноти потрібно приймати після обов’язкового контролю не одного, а декількох захисних елементів.

Стосовно кількості підробок зауважу, що за підсумками 2012 року на 1 млн. шт. справжніх банкнот гривні припадало приблизно 4,1 шт. підроблених банкнот. За три квартали 2013 року маємо майже аналогічні показники. Для прикладу, за підсумками минулого року у країнах Євросоюзу цей показник становив приблизно 36 шт. підроблених банкнот євро; у Росії – приблизно 12,8 шт.

В чому була причина, що декілька раз змінювали дизайн гривень, вирішили осучаснити?

Безумовно, причина як у появі нових захисних елементів, так і в осучасненні. В обігу наразі знаходяться банкноти третього покоління, розроблені художниками-дизайнерами Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

Портрет на гривні – данина традиціям, чи елемент захисту?

На банкнотах гривні зображені історичні особи та видатні діячі нашої країни. І ці портрети запам’ятовуються краще, ніж будь-які інші зображення, наприклад споруди. Адже портрет вносить індивідуальність для кожного номіналу банкноти. З візуальних елементів банкноти людина найкраще запам’ятовує портрет, номінал і переважаючий колір.

Розкажіть про ступені захисту гривні, на що треба звертати увагу?

Первинним захисним елементом є водяний знак − утворене внутрішньою структурою паперу зображення, яке знаходиться на незадрукованій частині банкноти. При розгляді банкноти проти світла ми бачимо зображення історичної особи, яке повторює портрет, надрукований на цій банкноті. Крім того, поряд з основним водяним знаком є світлий елемент водяного знаку у вигляді графічного позначення гривні або цифрового позначення номіналу. Захисна стрічка, яку видно проти світла − це також візуальний захисний елемент. На ній зображено номінал і скорочена назва національної грошової одиниці – гривня. Дуже важливий захисний елемент – рельєфний друк, який відчувається руками на дотик. Таким друком на лицьовому боці банкноти виконані портрет, написи і номінали. Також потрібно звернути увагу на приховане зображення − під гострим кутом зору до джерела світла проглядається цифрове позначення номіналу банкноти. Важливою ознакою є оптично-змінна фарба, якою здебільшого виконані цифрові позначення номіналів банкнот − при зміні кута огляду бузковий колір такої фарби змінюється на оливково-зелений. Такий захисний елемент є на банкнотах гривні, починаючи з 20-ти гривень.

Кольорові волокна для захисту використовуються?

Для захисту банкнот використовуються волокна, які в ультрафіолетовому освітленні мають двоколірну флуоресценцію – світяться зеленим та червоним кольорами.

Чи є на гривні спеціальні позначки для людей з проблемами зору?

Так, на гривні є спеціальні знаки для людей з вадами зору. На лицьовому боці банкнот номіналом від двох до п’ятисот гривень знаходяться спеціальні рельєфні елементи, що відчуваються на дотик кінчиками пальців і вказують на їх номінальну вартість. Крім того, банкноти середніх та великих номіналів, починаючи від 10 гривень, розрізняються між собою за розміром – із збільшенням номіналу збільшується розмір банкноти. Збільшене зображення номіналу на банкноті – також є розпізнавальною ознакою для таких людей.


Переглядів: 7154
Поширень: 0