Одним з ключових напрямків створення Служби фінансових розслідувань (СФР) є кадрова політика при формуванні її штату. За словами Володимира Хоменка, першого заступника голови Державної фіскальної служби України, який за дорученням прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка формує концепцію нового відомства, перевага віддаватиметься чесним молодим фахівцям. Стійкість до стресових ситуацій та наявність «корупційної мотивації» визначатимуть за допомогою психологічних тестів та детектора брехні. В той же час за неправомірні дії та корупційні правопорушення у законопроекті нової служби передбачена персональна відповідальність працівника – як дисциплінарна, так і кримінальна.

- Якщо витрати державного службовця перевищують його доходи, виникає логічне питання щодо джерел таких видатків, – відзначає Володимир Хоменко. – Якщо такі витрати не підтверджуються доходами, то повинна бути передбачена норма відповідальності, в тому числі кримінальна.

Персональна відповідальність співробітників нового відомства за неправомірні рішення щодо суб’єктів господарської діяльності, якщо так будуть оскаржені в суді на користь СГД, - одна з пропозицій, висловлених від представників вінницьких підприємців на семінарі, присвяченому обговоренню концепції Служби фінансових розслідувань, що відбувся у м. Хмельницькому 8 серпня.

За підбором кадрів до Служби фінансових розслідувань стежитиме спеціально створена Громадська рада. Вона також здійснюватиме суспільний контроль за діяльністю СФР.

Служба фінансових розслідувань створюється як єдиний орган протидії загрозам у фінансово-економічній сфері, який має на меті усунути дублювання функцій правоохоронних органів і відтак скоротити кількість контролюючих органів та перевірок бізнесу.



Переглядів: 3155
Поширень: 0